F. T.

Ieri, ofiţerii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au descins în Bărcăneşti, la domiciliile unor indivizi bănuiţi de proxenetism.
Potrivit anchetatorilor, “din cercetări a rezultat faptul că, începând cu luna mai a anului 2019 și până în prezent, persoanele bănuite ar fi comis acte de proxenetism, atât pe teritoriul României, cât și în afara țării, prin metoda «loverboy». Aceștia ar fi avut, inițial, relații de prietenie/concubinaj cu unele femei, pe care, ulterior, le-ar fi determinat să se prostitueze”.
Iar în contextul în care nu este pentru prima dată când fetele – nu de puţine ori chiar minore – devin victime ale unor astfel de înşelătorii, apare cu atât mai justificată măsura Poliției Române de a implementa, până la sfârşitul acestui an, un “Registrul național automatizat” în care vor fi incluşi indivizii care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

În acest sens, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române, o echipă de specialiști din cadrul instituţiei lucrează deja pentru punerea în practică a acestei măsuri, iar cei vizaţi sunt autorii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerșetoriei, folosire a unui minor în scop de cerșetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărțuire sexuală, folosire abuzivă a funcției în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri și incest, urmând ca toţi aceştia să fie consemnați în sus-amintitul “Registru naţional automatizat”.
În această bază de date se va ține evidența următoarelor persoane: persoanele condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile amintite; indivizii de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților din state membre UE, dar și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni sexuale; persoanele născute în străinătate despre care există informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni şi au ajuns în România etc.

Obligaţiile persoanelor înscrise în Registru

Persoanele înscrise în această bază de date vor avea obligația de a se prezenta periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, la poliție pentru a comunica informații despre: profesia sau activitatea pe care o desfășoară; mijloacele de existență; locurile frecventate, în special unitățile de învățământ, taberele sau spitalele de copii; adresa unde locuiesc etc.
De asemenea, persoanele în cauză au obligația de a anunța, în prealabil, poliției, orice deplasare din localitatea de domiciliu, mai lungă de 15 zile (inclusiv localitatea de destinație, scopul și perioada deplasării, dar și mijlocul de transport folosit).
Totodată, acestea trebuie să se prezinte, în termen de maximum 3 zile, la unitatea de poliție unde își vor stabili locuința, pentru a fi luate în evidență.
Polițiștii vor desfășura periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, în condiții de confidențialitate, verificări ale persoanelor înscrise în registru, pentru a obține informații despre comportamentul celor vizați, modul de obținere a mijloacelor de existență, dar și pentru actualizarea bazelor de date ale Poliției Române.