F.T.
Dacă ne-am lua după aceia care strigă, panicaţi, ca în povestea cu drobul de sare, că dispar pădurile româneşti, am scrie şi noi în ziar, la rubrica Angajări, următoarele cuvinte: “163 de pădurari şi 23 de şefi de district din Prahova caută de lucru, nemaiavând obiectul muncii. Păduri în Prahova sunt pe cale de dispariţiei şi există riscul ca în câţiva ani – maximum cinci – să le mai vedem doar la televizor”. .
Dacă este să ascultăm glasul raţiunii şi al specialiştilor în breaslă, îl cităm pentru a doua oară pe dr. ing. Neculai Marcel Flocea, şef lucrări de la Facultatea de Silvicultură – Universitatea Ştefan cel Mare Suceava: “Orice gospodină căreia i s-a tăiat măcar o dată maioneza ne spune aici (pe Facebook – n.n. ) cum ni se taie pădurea” .
Tot o părere avizată am solicitat şi de la Direcţia Silvică Prahova, context în care inginerul Ovidiu Ştefănescu ne-a spus că, în cursul anului trecut, volumul ilegal de masă lemnoasă tăiată illegal a fost de aproximativ 1 la mie din suprafaţa administrată de către instituţie. Deci, nu mai dăm anunţul…
Concret, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, în suprafaţa împădurită din judeţ, de 111.762 de hectare, au fost constatate 73 de infracţiuni la regimul silvic însemnând 473 metri cubi de lemn) şi 288 de contravenţii (378 de metri cubi).
Şi, dacă tot cei cu drobul de sare, nu de puţine ori afirmă – pe care îţi vine să-i întrebi , ca-n “Moromeţii”, „ Pe ce vă bazaţi când spuneţi aşa ceva ?” – cum că hoţii sunt în complicitate cu pădurarii , atunci de unde suma de 446.000 de lei însemnând amenzi penztru cei care au fost prinşi la furat ? Din împrumut de la Banca Mondială ? Să fim serioşi.
Am putea umple materialul de faţă cu cifre care să demonteze cuvânt cu cuvânt ceea ce se postează pe Facebook, că acolo se arată vitejii care apără pădurea. Şi tot pe reţeaua de socializare postează garnituri de tren care cirtculă, în fapt, prin Ucraina !
Ne călcăm pe inimă şi mai adăugăm câteva cifre: în cursul anului trecut, personalul silvic a efectuat peste 6.600 de controale în ceea ce priveşte circulaţia materialului lemons ( adică în trafic, pe înţelesul tuturor), fiind confiscaţi peste 300 de metri cubi material, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 144.300 de lei. Fireşte, au existat, ca în toate pădurile din România, din Europa şi din lume, şi material lemons nejustificat. În cazul Direcţiei Silvice Prahova, este de până în 300 de metri cubi.
Cine o plăteşte ? Pădurarul ! Asta se “uită ” să se scrie pe Facebook. Din ce bani ? Din buzunarul propriu! Că doar n-or face împrumut la CAR ? Sau fac ?