Ieri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la Bruxelles, că, în contextul conflictului Iran-SUA , există o serie de „evoluţii îngrijorătoare şi o escaladare a tensiunilor”, iar România face un apel ferm „la de-escaladare”, potrivit Agerpres.
„Am constatat o serie de evoluţii îngrijorătoare şi o escaladare a tensiunilor – promisiuni ferme de retaliere directă sau prin intermediul unor proxies (terţe părţi – n.r.). De asemenea, am văzut noi atacuri asupra facilităţilor coaliţiei anti-Daesh, care acţionează în Irak”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
Totodată, el a amintit rezoluţia pe care parlamentul irakian a adoptat-o pentru a cere părăsirea de către forţele militare străine a teritoriului irakian, „ceea ce însă nu contribuie la o detensionare a situaţiei, mai ales având în vedere că forţele coaliţiei împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă statul islamic”.
„În egală măsură am constatat o declaraţie a Iranului prin care îşi dezangajează pe mai departe participarea la Acordul Cuprinzător privind Pactul Nuclear, ceea ce, de asemenea, nu contribuie la o evoluţie pozitivă în acest dosar”, a punctat el.
În acest context, a afirmat ministrul de Externe, „atacul cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani şi ai coaliţiei împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz şi în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak şi în regiune, ci, dimpotrivă, poate duce la o deteriorare suplimentară a situaţiei de securitate din Irak şi din vecinătate”.
„E vorba despre o posibilă deteriorare severă a acestei situaţii. Prin urmare, România reiterează ferm apelul său la de-escaladare”, a subliniat Bogdan Aurescu.