N. Dumitrescu
Pe lângă faptul că Ploieştiul se numără printre puţinele oraşe din România în care valoarea taxelor şi a impozitelor locale sunt cele mai reduse- cuantumul perceput anul acesta urmând să fie valabil şi anul viitor – şi numărul contribuabilor proprietari de imobile, teren sau auto, care beneficiază de facilităţi, este destul de mare. Dovadă faptul că mii de ploieşteni au avut parte, anul acesta, de scutiri la plată, pe lista beneficiarilor regăsindu-se ploieştenii ale căror venituri lunare nete au fost mai mici sau egale cu 650 de lei, inclusiv cei fără venituri, dar şi veterani sau văduve de război, persoane cu dizabilităţi etc. De asemenea, pe această listă s-au mai regăsit şi ploieşteni care au beneficiat de facilitatea ce a vizat scutirea de 50% la plata impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride şi scutire de 100% de la plata impozitului pentru autovehiculele acţionate electric, în acest caz fiind vorba, în total, de 274 de contribuabili. De precizat că facilităţile pentru categoriile de persoane menţionate se vor menţine şi în anul 2020, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul viitor urmând să fie supus dezbaterii şi votului în şedinţa Consiliului Local Ploieşti programată pe data de 19 decembrie.
Facilitățile fiscale sunt acordate fie prin efectul legii – pentru persoanele stabilite prin Codul Fiscal, fie prin hotărâri ale Consiliului Local Ploieşti, în conformitate cu aceeaşi legislaţie fiscală. Astfel, la Ploieşti, potrivit unei situaţii centralizate la nivelul Serviciului Public Finanţe Locale , anul acesta, mii de contribuabili, reprezentând diverse categorii de persoane, s-au încadrat ca fiind beneficiare la plata impozitelor şi a taxelor locale. Pentru persoane fizice au fost acordate, prin efectul legii, următoarele facilități fiscale: scutire pentru clădirile, terenurile și un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, deținute în comun de veteranii de război și văduvele de război împreună cu soții/soțiile lor – beneficiari fiind 341 de contribuabili; scutire pentru clădirea de domiciliu, terenul aferent acesteia și pentru un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, pentru bunurile deținute în comun cu soțul/soția de către persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri – 498 de beneficiari; scutire pentru clădirile, terenurile și un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate – 6.288 de contribuabili. Pe lângă persoanele menţionate, anul acesta, de facilităţi fiscale similare au mai avut parte şi 315 ploieşteni ale căror venituri lunare nete au fost mai mici sau egale cu 650 de lei sau au declarat că sunt chiar fără niciun fel de venit, dar şi alţi 43 de contribuabili proprietari de clădire care au beneficiat de scutire de la plata impozitului pe clădire şi pe terenul de sub construcția clădirii clasate ca monument istoric. Mai trebuie adăugat faptul că pe lista acestor beneficiari s-au mai regăsit şi alţi 274 de contribuabili care au avut parte de scutire de 50% la plata impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride și de scutire de 100% de la plata impozitului pentru autovehiculele acționate electric.
Dările pentru 2020, supuse votului în şedinţa de joi
Pentru 2020, impozitele și taxele locale nu vor suferi modificări faţă de anul în curs, acestea urmând să fie indexate doar cu rata inflației în cuantum de 4,6 %. Această prevedere se va regăsi şi în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pe anul viitor care va fi supus dezbaterii şi votului în şedinţa Consiliului Local Ploieşti programată în această săptămână, respectiv pe data de 19 decembrie. Din anul 2016, când taxele şi impozitele locale s-au redus cu 10%, la Ploieşti cuantumul s-a menţinut, ceea ce a făcut ca, din punct de vedere statistic, să fie cele mai mici din ţară. De asemenea, pentru anul viitor se va menţine şi acordarea bonificaţiei de 10% acelor contribuabili care îşi achită integral, cu anticipaţie, până la data de 31 martie, taxele şi impozitele locale datorate. Pe de altă parte, pentru anul viitor, directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti a anunţat că, în ceea ce priveşte modalităţile de plată, instituţia are în proiect punerea în aplicare a unui sistem de plată a impozitelor şi a taxelor locale prin intermediul unei aplicaţii ce va putea fi instalată pe telefonul mobil, fapt ce va facilita foarte mult posibilitatea contribuabililor de a-şi achita datoriile la bugetul local.