V. Stoica
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova atenționează populația asupra pericolelor care pot apărea în perioada Sărbătorilor de Iarnă, atât din cauza posibilității de reapariție a cazurilor de pestă porcină africană, cât și a consumului de alimente ce pot provoca toxiinfecții alimentare.
Mihai Terecoasă, directorul executiv al DSVSA Prahova, anunță că în perioada următoare, inclusiv în prima săptămână din luna ianuarie, vor fi intensificate controalele în unitățile de industrie alimentară, de vânzare cu amănuntul și în piețele agroalimentare, în scopul verificării condițiilor în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele de origine animală și nonanimală destinate consumului uman, astfel încât să fie prevenită apariția toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de Iarnă.
Pe de altă parte, pentru a preveni apariția unor noi focare de pestă porcină africană în județul Prahova în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor cunoaște o creștere semnificativă până la sfârșitul anului în gospodăriile populației, proprietarii de animale au obligația să anunțe, în regim de urgență, medicul veterinar din localitate dacă, înainte de sacrificare, au apărut modificări ale stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă uneori sangvinolentă, diaree uneori sangvinolentă etc). De asemenea, trebuie anunțat veterinarul în cazul în care, după sacrificarea animalului, se remarcă modificări ale organelor interne – splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichid în cavități.
DSVSA Prahova atenționează și asupra faptului că suinele vii pot fi vândute către alte persoane fizice din județul Prahova numai dacă sunt însoţite de următoarele documente obligatorii: certificat sanitar veterinar de sănătate pentru animale din specia suine și formular de mişcare, documente eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitate, numai dacă acestea sunt identificate prin crotaliere, iar pentru vânzarea către persoane fizice din alte județe, pe lângă documentele menționate mai sus, trebuie solicitat și aviz interjudețean, eliberat de DSVSA Prahova.
Suinele vii depistate în mijloace de transport fără documentele menţionate anterior, de către echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova, vor fi ucise şi incinerate, de către reprezentanţii DSVSA Prahova.
Pentru carnea de porc procurată din gospodăria populaţiei (de la rude sau prieteni), pentru consum propriu, din judeţul Prahova sau din localităţi din alte judeţe în care nu a fost confirmată prezența pestei porcine africane, cumpărătorul/conducătorul auto depistat cu carne de porc/produse din carne de porc trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere, în situația în care va fi oprit în trafic de echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean/Jandarmeriei Prahova.
Procurarea de carne de porc sau produse din carne de porc de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar veterinar, inclusiv examenului trichineloscopic, trichineloza fiind o boală parazitară gravă, transmisibilă la om.