Schimbările majore vor viza și complexurile sociale din subordinea Direcţiei

Violeta Stoica

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova se reorganizează, ceea ce înseamnă inclusiv desființarea unor posturi din actuala organigramă, potrivit unei hotărâri adoptate de către consilierii județeni, în cadrul ședinței care a avut loc în această săptămână.
Numărul total de posturi va scădea, astfel, de la 2.276 la 2.264 de posturi pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, ceea ce înseamnă că vor fi reorganizate inclusiv unitățile de asistență socială pentru copii și unitățile de asistență socială pentru persoane adulte cu dizabilități și persoane vârstnice ale DGASPC și subordonate acestei instituții.
Modificările cele mai importante vor fi realizate în structuri precum Complexul Cireșarii, din Ploiești, care se va transforma într-un centru de servicii sociale adresat atât copiilor, cât și persoanelor adulte aflate în situații de criză în familiile din care provin.

Politicile europene pe care trebuie să le îndeplinească România și în domeniul protecției sociale vizează inclusiv modificări majore în domeniul asistenței sociale și al instituțiilor care îndeplinesc aceste servicii. Printre aceste schimbări se regăsesc desființările de centre de plasament sau ale centrelor destinate persoanelor adulte cu handicap și înlocuirea acestora cu locuințe protejate, unde beneficiarii actuali ai serviciilor sociale să aibă parte de alt tip de îngrijire.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova au pus la punct noua structură a DGASPC și a instituțiilor pe care le are în subordine. Printre modificările din organigramă apare inclusiv înființarea rețelei de asistenți personali profesioniști, care va avea un număr de 50 de posturi personal contractual, a căror activitate va fi evaluată, monitorizată și controlată de personalul Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul DGASPC.
Compexurile de servicii comunitare intră, de asemenea, în lista celor mai multe schimbări. De exemplu, prin reorganizarea Centrului de Primire în Regim de Urgență “Cireșarii” se va înființa Complexul de Servicii Comunitare „Cireșarii” Ploiești, care va avea trei componente – Centrul de Primire în Regim de Urgență; Locuință Protejată destinată Victimelor Violenței Domestice și Centrul Maternal. Această nouă structură are în vedere reducerea capacității Centrului de Primire în Regim de Urgență, de la 48 de locuri la 20 de locuri, reducere adaptată la nevoile actuale ale comunității în scopul eficientizării activității și al reducerii costurilor. De asemenea, transformarea a fost impusă și de dezvoltarea altor servicii sociale ca urmare a noilor reglementări legislative în domeniul violenței domestice și a identificării cazuisticii în acest sens, așa cum sunt locuințele protejate pentru victimele violenței domestice.
Și Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Maria” din Vălenii de Munte se va reorganiza ca urmare a desființării Centrului Maternal. Complexul va avea, conform noii structuri, patru centre în componență: Centrul de Plasament, Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități, Centrul de Resurse și Asistență Socială și Centrul Rezidențial de Tip Familial Izvoarele.
Asemeni celorlalte două complexuri prezentate anterior, și Complexul de Servicii Comunitare “Sf. Filofteia” din Câmpina se va reorganiza, prin desființarea Centrului de Plasament și înființarea serviciului social Apartamente. La sfârșitul lunii iunie 2019 în cadrul Centrului de Plasament erau 16 beneficiari, iar soluțiile identificate pentru închiderea centrului clasic rezidențial în anul 2019 sunt fie integrarea socio-profesională a tinerilor, fie prin plasament la asistent maternal profesionist sau la familia extinsă, ori prin redistribuirea în centrul de tip familial de la Brebu.
În schema de reorganizare vor intra și Complexul de Servicii Comunitare “Echilibru” Ploiești și Complexul de Servicii Comunitare Fîntînele.