Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.
Venus Câmpina şi un prim baraj pentru promovare în District I / 1927
Campioana de la categoria a doua, Venus, a susţinut un nou baraj pentru promovare, asta cu toate că în comunicatul prezentat de conducerea Sub-regiunii de la Ploieşti, la 4 septembrie 1926, se specifica foarte clar: „Echipele vor juca într’o grupă denumită categoria II-a promoţie al cărei câştigător după matchul tur şi retur va trece în locul ultimului club din categoria a II-a fără match de baraj”.
Duminică, 18 septembrie 1927, a fost data jocului de baraj, în care Venus a întâlnit echipa clasată pe ultimul loc în categoria doua – campionat, gruparea Uniunea Funcţionarilor Petrolişti.
Ploieştenii au câştigat partida cu rezultatul de 7-2, iar presa timpului a avut şi un scurt comentariu privind desfăşurarea acestui joc: „Un match căruia i s’a dat o deosebită importanţă a fost acela între U.F.P. – Venus, disputat pentru clasarea în cel de al şaselea loc în categoria I, nou înfiinţată în subregiunea noastră. Matchul s’a disputat într’o încordare generală. Cu toate că U.F.P. a dominat, prima repriză se termină la egalitate de puncte (2-2). Repriza a doua a fost fatală pentru Câmpineni, deoarece n’au putut să împiedice să li se mai marcheze 5 goaluri. Arbitrajul d-lui M. Paraschivescu a păcătuit prin aceia că a neglijat cu desăvârşire indicaţiile arbitrilor de tuşe”.
Câmpina – trei echipe participante în Categoria a II-a, Promoţie / 1927/1928
Pentru această ediţie s-au înscris opt echipe şi, după cum se vede, cele două grupări din Câmpina – Generala Unită şi Triumph Poiana Câmpina – şi-au încheiat activitatea, iar jucătorii celor două echipe au trecut la celelalte formaţii rămase în activitate. În schimb o nouă grupare din Câmpina s-a înscris pentru întrecerile oficiale, Sportul Muncitoresc. Aceasta a beneficiat şi de serviciile unui mare număr de jucători veniţi de la gruparea desfiinţată Triumph Poiana Câmpina. Această ediţie de campionat nu a fost lipsită de numeroase contestaţii, rejucări şi într-un final chiar contestarea clasamentului. Într-un comunicat, apărut la 21 iunie 1928, se menţiona: „De la Comisia Muntenia – Proces Verbal. Punctul 3. Se admite apelul clubului Principesa Ileana contra deciziei S.F. Ploeşti şi se decide rejucarea matchului Principesa Ileana – Venus, la Câmpina, în ziua de 24 Iunie 1928, ambele cluburi fiind din această localitate. Cluburile vor putea întrebuinţa orice jucători cari aveau drept de joc la data de 17 Iunie 1927, cu excepţia jucătorilor Stamati, Moţoc şi Dumitrescu, din clubul Venus, cari la data primului match din Octombrie 1927 nu aveau drept de joc fiind suspendaţi”. La 7 iulie 1928 presa a revenit cu un nou comunicat al comisiei în care se preciza: „Se respinge ca neîntemeiat apelul clubului Principesa Ileana, contra clasamentului campionatului de categoria II-a al districtului Ploeşti. Se ia act de clasamentul de categoria II-a al districtului Ploeşti, prin care se constată că clubul Avântul Ploeşti a câştigat acest campionat. Se clasează apelul clubului Sportul Muncitoresc Câmpina, fiind fără obiect, deoarece campionatul districtului Ploeşti de categoria II-a s’a terminat cu victoria clubului Avântul Ploeşti”. Aşadar echipele câmpinene au pierdut o nouă bătălie în faţa unei echipe ploieştene. Cele trei grupări care au reprezentat Câmpina în campionatul district II – Promoţie au beneficiat în acest sezon de următorul lot de jucători:
Principesa Ileana Câmpina: Cristian – de la Venus Câmpina – portar; G. Corneanu, Tuţi, Drăgănescu – de la Venus Câmpina, Constantin Niculescu – junior, Alexandru Georgescu, Barta – de la Venus Câmpina, Hanner, Căpăţână, Haver, Manta, Gheorghe Ilioiu, Crişan– de la Venus Câmpina, Şerbănescu, Teodor Măcărescu – de la Generala Unită Câmpina, Alexandru Ilioiu II.
Venus Câmpina: Mircea, Moţoc – portari; Ion (Nelu) Ştefanide – de la Principesa Ileana, Bratty, Focşeneanu – de la Generala Unită Câmpina, Stamate – de la Triumph Poiana Câmpina; Jean, Lajos, Mircea Frânculescu; Gheorghe (Gogu) Constantinescu – de la Principesa Ileana, Gheller – de la Generala Unită Câmpina, Horjea, N, Neicu, Al. Ionescu, Nicolae Heklan, Ţanea, Ionel Ionescu – Marinaru, Horja, M. Dumitrescu, Felix Schwarcinschy, Valică Constantinescu – Rigu, Constantin Ştefan, Marinescu.
Sportul Muncitoresc Câmpina: Luca Gh. Sterie – portar; Clondir – de la Triumph Poiana Câmpina, Ion Dobre, Cordel, Rădulescu, Ion Dâmboviceanu, Borcea, Magola, Geller, Cornel Stănescu II – de la Triumph Poiana Câmpina, Sconge, Ştefănescu, Năstăsescu, Boreza, Seongu, Ştefan Wişeck, Jean Gologan, Migotti, Ţane, Victor Caramalău.