Ministrul apelor, Lindiwe Nonceba Sisulu, a cerut cetățenilor din Africa de Sud să utilizeze apa în mod economic, în contextul în care restricțiile de apă și efectele schimbării climatice încep să afecteze populația, scrie France 24, potrivit Hotnews.
Întreruperi intermitente de apă au lăsat cartiere întregi din regiunile de centru și nord ale Africii de Sud fără apă, în ultima săptămănă, în timp ce țara suferă din cauza unei serii de valuri de căldură.
„Trebuie să începem imediat să implementăm măsuri pentru protecția împotriva dezastrelor a Africii de Sud și pentru securitatea apei”, le-a spus Sisulu jurnaliștilor, în Johannesburg.
„Muncim din greu pentru a evita temutul fenomen Ziua Zero și anunțăm, în schimb, restricții în ceea ce privește utilizarea apei.”
În capitala Pretoria, robinetele s-au oprit săptămâna trecută în suburbia Laudium, ca rezultat al epuizării proviziilor și al unor defecțiuni de infrastuctură cu care cea mai mare companie de furnizare a apei, Rand water, s-a confruntat.
Multe părți ale țării, inclusiv zona de nord și est din Cape, au îndurat condiții de secetă timp de luni de zile, ceea ce a dus la moartea animalelor și la distrugerea recoltei. „Schimbarea climatică este o realitate și afectează Africa de Sud în acest fel”, a adăugat Sisulu.
Nivelul apei în barajele din țară a scăzut cu 10, până la 60%, în comparație cu 2018, potrivit unui raport recent realizat de departamentul de administrare a apelor.
Compania responsabilă de restricțiile pentru apă a transmis că va fi nevoită ca în timp să intensifice aceste restricții. Sisulu a cerut cetățenilor să rămână calmi, spunând că „nu este nevoie să intrăm în panică, dar este nevoie să fim prudenți în felul cum folosim apa”. Primele ploi sunt așteptate în decembrie, deci „avem în față un sezon lung de secetă”, care ar putea deveni mai lung, mai intens și mai frecvent, a menționat ea. Ministrul va anunța un plan privind consumul de apă, luna viitoare.
Africa de Sud este o țară care se confruntă cu lipsa apei și care a înregistrat cea mai scăzută cantitate de averse, în 2015, un record doborât după mai mult de un secol.