N.D.

Munca specialiştilor de la Laboratorul de investigaţii chimice, biologice şi mineralogice pentru monumente istorice, secţie în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, a avut, recent, o binemeritată recunoaştere.
Prezenţi la Trienala Naţională de Restaurare a Monumentelor Istorice, organizată luna trecută la Bucureşti, cu o expoziţie de lucrări de cercetare chimică şi biologică pentru restaurarea monumentelor istorice, realizate în ultimii ani, specialiştilor laboratorului muzeului prahovean le-au fost acordate cinci premii.
În context, a fost vorba despre un adevărat record de apreciere pentru o instituţie participantă la eveniment, deoarece s-a câştigat cel mai mare număr de premii, având în vedere faptul că fiecare dintre cele cinci lucrări de cercetare prezentate în cadrul manifestării care a avut loc în Capitală a primit cea mai mare distincţie, spre bucuria şi satisfacţia prof. dr. Emilia Iancu – managerul general al Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii şi dr. Magdalena Banu – coordonatorul laboratorului, prezente la decernarea premiilor în cadrul Trienalei Naţionale de Restaurare a Monumentelor Istorice.
Concret, premii pentru calitatea investigaţiilor fizico-chimice şi mai ales biologice care premerg proiectul şi asigură o restaurare ştiinţifică au fost acordate pentru următoarele lucrări prezentate la secţiunea cercetare: 1. Cercetări privind compoziţia mortarelor romane şi bizantine – Şantierul arheologic Capidava, judeţul Constanţa; 2.Cercetări privind compoziţia elementelor decorative din piatră şi a fenomenelor de biodegradare prezente – Biserica evanghelică Drăușeni, judeţul Braşov; 3.Cercetări privind formele biologice şi chimice care produc degradarea elementelor constructive – Ansamblul Mănăstirii Suzana, judeţul Prahova; 4.Cercetări privind compoziţia mortarelor romane de zidărie şi tencuială – Terme romane, Şantierul arheologic Mălăeşti-Dumbrăveşti, judeţul Prahova; 5.Cercetări privind compoziţia picturii murale şi identificarea proceselor de biodeteriorare prezente – Biserica „Intrarea Maicii Domnului în biserică-Vovidenia”, judeţul Vrancea.
Organizată de Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, expoziţia de lucrări ştiinţifice, amenajată în una dintre sălile Teatrului Naţional Bucureşti – care a reunit şi cele cinci lucrări premiate ale muzeului prahovean – a fost deschisă publicului, pentru vizitare, până la sfârşitul lunii trecute.