Cancerul, boala care în zilele noastre ucide peste şapte milioane de oameni anual în întreaga lume, era o boala aproape necunoscută în antichitate.
Cercetarea mumiilor a dezvăluit că, până recent în istorie, apariţia tumorilor era un fenomen extrem de rar.
„Absenţa aproape totală a tumorilor maligne la mumii arată că afecţiunile oncologice erau o raritate în antichitate, ceea ce demonstrează că boala este provocată de factori specifici societăţii moderne, industrializate”, susţine Michael Zimmerman, profesor asociat la Universitatea Manchester, citat de Daily Mail, potrivit MedLive.ro.
Pentru a desluşi modul în care a apărut cancerul, prof. Zimmerman a căutat împreună cu colega sa Rosalie David posibile referinţe în literatura antică şi a studiat eventualele semne ale prezenţei cancerului la cadavrele mumificate.
După sute de astfel de analize şi în ciuda faptului că tumorile se conservă mai bine prin îmbălsămare decât ţesuturile sănătoase, cei doi nu au reuşit să identifice prezenţa cancerului decât la o singură mumie.
Se ştie că locuitorii Egiptului antic aveau speranţa de viaţă cu mult mai scăzută decât oamenii din epoca modernă, însă cercetătorii nu consideră că acest argument explică absenţa cancerului, atât timp cât s-a demonstrat că vechii egipteni sufereau totuşi de alte boli specifice bătrâneţii, precum ateroscleroza sau osteoporoza.
Nici studiul fosilelor animale nu a oferit mai multe indicii, prezenţa cancerului fiind amintită doar în câteva cazuri, şi acelea controversate, arată Nature Reviews Cancer. În plus, din mii de fragmente osoase aparţinând oamenilor de Neanderthal studiate, într-o singură situaţie se poate discuta de posibila prezenţă a cancerului.
În ceea ce priveşte referirile la cancer din literatura antică egipteană, acestea sunt extrem de rare, iar simptomele descrise par să fie mai degrabă provocate de lepră sau varice. Primii care au definit cancerul ca boală şi au făcut distincţia între tumorile maligne şi cele benigne au fost grecii, însă cercetătorii britanici nu au reuşit să stabilească dacă acest lucru indică o incidenţă crescută a bolii sau pur şi simplu o îmbogăţire a cunoştinţelor despre medicină.
Primele descrieri ale unor operaţii de îndepărtare a unor tumori canceroase apar abia în secolul al XVII-lea, iar primele descrieri ale tumorilor apar abia în urmă cu 200 de ani: cancerul testicular la cosari, în 1775, şi cancerul nazal la persoanele care obişnuiau să prizeze tutun, în 1761.
„În societăţile industrializate, cancerul este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare, însă în antichitate era o boală extrem de rară. Nimic din mediul natural nu poate provoca cancerul, deci cancerul este o boală provocată de om, prin poluare şi modificarile aduse dietei şi modului de viaţă”, a explicat Rosalie David.