Există numeroase dovezi potrivit cărora boală Parkinson afectează în mod diferit femeile și bărbații. Pentru a testa această teorie, oamenii de știință au analizat toate informațiile existente, referitoare la diferențele asociate cu genul. Astfel, au evidențiat importanţa estrogenilor, care joacă un rol foarte important în dezvoltarea afecțiunii, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Boală Parkinson este o tulburare ce progresează lent, afectează mişcarea, controlul muscular și echilibrul. Este a două cea mai comună tulburare neurodegenerativă asociată cu vârstă, care afectează aproximativ 3% din oamenii sub 65 de ani și 5% dintre indivizii care au peste 85 de ani. Riscul de a dezvoltă Parkinson este de două ori mai mare pentru bărbați decât pentru femei, dar femeile au o evoluție mai rapidă a bolii și o rată de supraviețuire mai mică.
”Este din ce în ce mai evident că boală Parkinson diferă în funcție de gen. Rezultatele sugerează că sexul are un impact și asupra factorilor de risc ai bolii și asupra mecanismelor moleculare implicate în patogeneză bolii Parkinson”, declara Fabio Blandini, autorul principal al studiului.
Noua cercetare examinează meticulos cele mai recente date cu privire la diferențele dintre bărbați și femei în raport cu boală Parkinson, inclusiv: simptome motorii și non motorii:calitatea vieții;factorii de risc genetic și de mediu;terapia farmacologică a simptomelor motorii și non motorii;proceduri chirurgicale pentru boală Parkinson și terapia cu steroizi; impactul genului asupra fiziopatologiei.
Se pare că femeile și bărbații au simptome diferite, atât motorii cât și non motorii, pe măsură ce boală Parkinson înaintează. Simptomele motorii apar mai târziu la femei.Tremuratul este un simptom frecvent, care apare adesea chiar primul, asociat cu căzături recurente. Pot să apară și diverse sindroame care să provoace dureri severe, asociate cu caracteristici speciale, cum ar fi rigiditate redusă, instabilitatea posturii și un risc crescut de complicații motorii.