Oamenii de știință au condus un nou studiu, prin care au analizat 74.000 de nașteri din Scoția, prin care au descoperit că femeile care au făcut anterior o cezariană ar avea un risc mai mare de complicațîi dacă ar opta pentru o naștere naturală în sarcinile următoare, preferabil fiind să repete cezariană. Cu toate acestea, specialiștii subliniază faptul că riscul unor complicații foarte grave este mic pentru oricare dintre alegeri, potrivit www.nhs.uk, preluat de MedLive.ro.
1,8% dintre femeile care au născut natural după o cezariană și 0,8% dintre cele care au optat tot pentru cezariană au avut probleme grave de sănătate la naștere, cum ar fi leziuni semnificative la nivelul uterului. Mai mult, bebelușii născuți natural, după o cezariană, au avut mai multe probleme, 7,99% dintre aceștia având nevoie după naștere de un medicament sau de aparate care să ii ajute să respire, comparativ cu 6,37% dintre cei născuți prin cezariană repetată. Numărul cazurilor de deces în cazul unei nașteri naturale după o cezariană au fost extrem de scăzute, adică numai 20 din numărul total de 28.499 de nașteri.
De asemenea, complicațiile care afectează mama au fost rare. Ruperea uterului, una dintre cele mai frecvente îngrijorări în cazul femeilor care au făcut cezariană iar apoi au optat pentru o naștere naturală, a reprezentat un caz la 500.
Studiul a fost condus de oamenii de știință de la Universitatea Oxford și de la Universitatea Aberdeen, fiind publicat în revista ”PLOS Medicine”.
Specialiștii au utilizat șase baze medicale de date din Scoția pentru a identifica 74.043 de nașteri normale, cu un singur copil, între anii 2002 și 2015. De asemenea, au selectat doar femeile care au născut prin cezariană și care nu au avut restricții medicale pentru a două naștere, fiind alegerea lor dacă va fi una naturală sau tot cezariană.
În cazul mamelor, au urmărit mai multe posibilități: ruperea uterului, care poate provoca pierderi de sânge majore, fiind periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil;nevoia unei transfuzii de sânge; sepsis post-naștere (infecție); leziuni chirurgicale la nivelul vaginului sau sistemului urinar.
În cazul copiilor, au urmărit:nașterea unui făt mort sau decesul în timpul nașterii; admiterea într-o unitate de îngrijire specială neonatala;nevoia de resuscitare; scor Apgar sub 7 la cinci minute după naștere.Pentru a avea rezultate corecte, au luat în calcul mai mulţi factori, precum vârstă mamei, indicele de masă corporală, fumatul, câte nașteri anterioare prin cezariană sau naturale a avut mama și durata de timp dintre sarcini. Din numărul total de femei care au participat la studiu, 45.579 au ales să nască din nou prin cezariană, iar 28.464 au optat pentru o naștere naturală. Dintre femeile care au ales să nascanatural, 71,6% au reușit să o facă, în timp de 28,4% au avut nevoie de o cezariană de urgență în timpul travaliului.
Rezultatele pentru femei: 0,24% dintre femeile care au născut natural și 0,04% dintre cele care au născut tot prin cezariană au avut ruptură de uter;1,14% dintre femeile care au născut natural și 0,5% dintre cele care au născut tot prin cezariană au avut nevoie de o transfuzie de sânge;1,8% dintre femeile care au născut natural și 0,8% dintre cele care au născut tot prin cezariană au avut complicații grave, cum ar fi sepsisul.
Rezultate pentru bebeluși: 0,01% dintre bebelușii născuți prin cezariană și 0,07% dintre bebelușii născuți natural au decedat; 0,33% dintre bebelușii născuți prin cezariană și 1,63% dintre cei născuți natural au avut nevoie de resuscitare la naștere; 0,42% dintre bebelușii născuți prin cezariană și 1,44% dintre cei născuți natural au avut un scor Apgar mic la cinci minute după naștere; 5,27% dintre bebelușii născuți prin cezariană și 5,45% dintre cei născuți natural au fost admiși într-o unitate neonatală.
Femeile care au născut natural au avut mai multe șanse să alăpteze și au stat mai puțin în spital, comparativ cu cele care au optat pentru cezariană.
Decizia cu privire la planificarea unei cezariene sau a unei nașteri naturale, după o cezariană, nu este ușoară. Femeile trebuie să se consulte cu specialiștii pentru a calcula riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni.