Andrei Nicolae – deputat PSD

Luni, 2 septembrie 2019, a debutat cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. În ciuda turbulențelor generate de mai bine de un an de președintele-turist care blochează de 2 ani orice tentativă de dezvoltare a României și cu toate complicațiile generate de părăsirea guvernării de către membrii ALDE, prima lună de toamnă a adus și câteva vești foarte bune pentru mulți dintre noi.
În primul rând, putem constata că partidul care îndrăznește să ducă guvernarea până la capăt și-a onorat o promisiune importantă din programul său: din luna septembrie pensiile vor fi mai mari cu 15%. Îndeplinirea acestei promisiuni a fost posibilă datorită creșterii economice și a trecerii pe excedent a bugetului de pensii. De la 1 septembrie, punctul de pensie a crescut cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Față de nivelul lăsat de guvernarea Cioloș în decembrie 2016, în prezent punctul de pensie este mai mare cu 45% (de la 871,7 lei la 1.265 lei).
De asemenea, a fost majorată cu 10% „indemnizația socială” (numită anterior „pensia minimă), de la 640 de lei până la 1 septembrie, la 704 lei în prezent. Comparativ cu nivelul din decembrie 2016, pensia minimă a crescut cu 74% (de la 400 de lei la 704 lei).
Concomitent, un alt beneficiu important- care a intrat în vigoare de la 1 septembrie- este ridicarea de la 990 de lei la 1.138 de lei a plafonului privind accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%. În guvernarea PSD, acest plafon a fost ridicat cu 62%, de la 700 de lei în decembrie 2016 la 1.138 de lei în prezent. Astfel, majorările de pensii nu au exclus pensionarii care în urma creșterii depășeau plafonul anterior. Aceștia au continuat să aibă acces la medicamente compensate și să beneficieze de majorarea pensiei.
Un alt semn bun îl reprezintă faptul că guvernarea PSD reușește să aducă România mai aproape de independența energetică, în pofida acuzațiilor că ar fi descurajați investitorii în energie. În acest sens, pe 2 septembrie a fost semnat ordinul de începere al lucrărilor pentru preluarea gazelor din off-shore în sistemul național de transport. Documentul este semnat de Transgaz și Black Sea Oil&Gas – companie deținută de americanii de la gigantul Carlyle International Energy Parteners și BERD.
Asistăm, așadar, la un pas decisiv în ceea ce privește construcția infrastructurii care să aducă gazul din Marea Neagră în sistemul național de transport. Numai din această exploatare se va putea acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României. Practic, România nu va mai fi nevoită să importe gaz, acum importurile de gaz reprezentând aproximativ 8-10% din totalul consumului.
Se face acum dovada relei credințe a celor care tot acuză că guvernarea PSD, inclusiv prin OUG 114, a descurajat investitorii să dezvolte proiectele de exploatare de gaz off-shore. Se vede clar că investitorii serioși și responsabili înțeleg termenii unui parteneriat corect, din care câștigă ambele părți.
Guvernarea PSD a impus prin lege ca jumătate din cantitatea de gaze extrasă din Marea Neagră să se vândă pe piața internă, pentru a asigura atât consumul populației, cât și dezvoltare industrială/economică.
Încă o dată ni se confirmă că opoziția, prin trompetele corporatiste de la PNL și USR, servește orice alte interese numai ale românilor NU. PNL și USR sunt indiferente la creșterile uriașe ale facturilor la utilități pe care ar trebui să le suporte populația în cazul eliminării plafonului la prețurile pentru gaze și energie electrică. Cererea cu insistență a PNL și USR privind abrogarea plafonului la gaze și energie electrică arată doar ipocrizie și demagogie.
Ba, chiar o a treia veste bună este legată tocmai de efectele benefice ale Ordonanței 114 și ea a fost adusă de datele Eurostat care contrazic estimările lui Blocannis și criticile vehemente ale opoziției. În România, după adoptarea OUG 114 de către guvernarea PSD, piața construcțiilor a crescut de 14 ori mai mult decât media UE.
Volumul lucrărilor din construcţii în România în Trimestrul 2 din 2019, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, a crescut cu 31%, cea mai bună dinamică din Uniunea Europeană. Acesta fiind efectul creşterii salariului minim în construcţii şi al accelerării investiţiilor publice.
Miercuri, plenul a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.5/2018 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.
A fost așadar creat cadrul legal pentru accesarea fondurilor prin PNDL, prin repartizarea creditelor de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanţare aferente listei aprobate prin ordin de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Astfel, s-a creat posibilitatea de a se repartiza sumele pentru beneficiarii eligibili din raza administrativ-teritorială a judeţului din care fac parte, iar unde nu este posibil, să se instituie posibilitatea depunerii de noi solicitări de finanţare. Așadar, prin majoritatea sa parlamentară, Guvernul continuă să ajute comunitățile locale.
În tot acest timp, “oamenii noi” din politică își dau măsura competenței căutând printre postările din facebook și instagram un program de guvernare, liberalii promit tăieri pe bandă rulantă și zile de muncă, în plus, cei din UDMR așteaptă recolta de voturi ca să-și renegocieze privilegiile conducătorilor, liberal-democrații se află în căutarea identității pierdute în luna mai, cei care urăsc trădarea dar iubesc trădătorii se chinuie să PRO-pună soluții de răsturnare a guvernului, iar întâiul turist al țării este extrem de nemulțumit că din cauza campaniei electorale trebuie să vorbească mai des cu cetățenii.