F. T.
Nu puține au fost accidentele rutiere înregistrate pe șoselele din județ și nu numai, din cauza folosirii telefonului mobil în timpul șofatului. Și, de asemenea, nu puține au fost persoanele decedate sau rămase cu sechele pe viață – ambele drept consecințe ale utilizării telefonului mobil în timpul condusului.
Acesta este și motivul pentru care, joi, poliția rutieră a organizat o amplă acțiune rutieră în Ploiești, de informare, dar și de sancționare a acelora care vorbesc la telefon în timp ce conduc.
Cu atât mai mult cu cât, din luna octombrie vor fi aplicate măsuri drastice în privința celor care nu înțeleg să renunțe la acest periculos obicei.
Prevederea pentru interzicerea utilizării telefonului mobil de către șoferi în timpul mersului a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 13 august 2019, printr-o Ordonanță a Guvernului ce modifică și completează unele articole din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, urmând să intre în vigoare în termen de 60 de zile.
În acest context, potrivit reprezentanților IPJ Prahova, “o modificare și completare a acestui act normativ se referă la faptul că pe timpul conducerii unui vehicul aflat în mișcare este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare text/foto/video”.
Și pentru că nimeni nu este absolvit de vină pentru necunoașterea legii, în zilele care vor urma, agenții rutieri vor desfășura acțiuni de informare a participanților la trafic cu privire la această nouă prevedere care va intra în vigoare, în data de 12 octombrie a.c.
Nu în ultimul rând, odată cu data respectivă va crește și cuantumul amenzilor și, implicit, numărul punctelor de penalizare !
Restricţia este valabilă și pentru tractoriști, bicicliști și căruţași !
Folosirea telefonului mobil pe timpul deplasării va fi interzisă nu doar în cazul șoferilor, dar și al tractoriștilor, al bicicliștilor și al vizitiilor! Iată ce precizează tot reprezentanții IPJ Prahova: “Aceeași interdicție se aplică (de la mijlocul lunii octombrie – n.n.) și în cazul conducătorilor tractoarelor agricole sau forestiere, ori al tramvaielor aflate în mișcare, precum și în situația conducerii unor vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului auto (bicicliști, pentru aceia care folosesc trotinete electrice, căruțași etc).
Contextul în care a fost emis acest act normativ are o logică firească: “ Orice distragere a atenției la condus este considerată ca fiind periculoasă și, în consecință, vă sfătuim să fiți prudenți și să conștientizați cât de fatală poate fi folosirea telefonului mobil la volan” (comunicat IPJ Prahova).
Și, în același document de presă al poliției prahovene se mai specifică: “Orice mesaj sau apel poate aștepta, viața este mai importantă !”.
Adevărat !