Violeta Stoica

Mii de pacienți bolnavi cardiaci din județul Prahova sau din județele limitrofe ajung, anual, la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, acolo unde, în urmă cu aproape 10 ani, lua ființă și un laborator de cardiologie intervențională.
Dacă pentru mulți dintre noi, termenul de cardiologie intervențională nu spune mare lucru, aceasta este șansa la viață a sute de bolnavi care se află, la propriu, la limita dintre viață și moarte.
Sute de bolnavi de inimă au nevoie de intervenții de specialitate, din cauza afecțiunilor grave, cum ar fi sindroamele coronariene acute sau blocajele venoase. Toate acestea și multe alte boli cardiace de care suferă prahovenii au în spate atât echipele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cât și aparatura și componentele medicale specifice, salvatoare de vieți. Astfel, dispozitivele medicale care susțin activitatea sistemului cardiovascular sunt o necesitate pentru a se putea interveni la timp în beneficiul bolnavilor cardiaci.

Spitalul Județean de Urgență Ploiești se află pe finalul procedurii de achiziție a unor dispozitive medicale implantabile – stimulatoare cardiace – și a unor materiale sanitare destinate cardiologiei intervenționale. Achiziția este estimată la o valoare de aproape 20 de milioane de lei, echipamentele medicale urmând să fie furnizate în urma încheierii unui acord-cadru pe 24 de luni. Pentru loturile de produse destinate achiziționării de către Spitalul Județean de Urgență Ploiești s-au înscris la licitație 19 ofertanți, urmând ca în scurt timp să fie făcut public rezultatul procedurii.
Potrivit caietului de sarcini, vor fi achiziționate mii de stenturi, catetere pentru aspirația trombilor, seturi chirurgicale angiografie, stimulatoare cardiace și alte materiale sanitare care sunt folosite în cardiologia intervențională prin tehnici care salvează viețile pacienților supuși acestor operații.

Cardiologia intervenţională, salvatoare de vieţi

Prin intermediul procedurilor de cardiologie intervențională, se poate interveni pentru o serie de afecțiuni care, până în urmă cu 10 ani, nu puteau fi tratate la Ploiești, astfel că sute de pacienți din Prahova erau îndrumați către centrele medicale cu tradiție, în special spre spitalele din Capitală.angiografie spital judetean PloiestiBolnavii care beneficiază de aceste proceduri sunt, în principal, cei diagnosticați cu ischemie miocardică și periferică și cei cu bradicardii simptomatice. Cei mai mulți pacienți sunt internați în secțiile de cardiologie și chirurgie vasculară, însă pot proveni și din alte secții, cum ar fi medicină internă, neurologie, nefrologie – dializă.
Coronarografia sau angiografia coronariană se efectuează prin introducerea unui tub foarte subțire numit cateter, de obicei, în artera femurală. Prin acesta sunt introduse sondele care sunt dirijate până la nivelul arterei coronare, iar apoi se injectează un produs de contrast radiologic, pentru vizualizarea anatomiei arterelor coronare. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor și se pot localiza posibilele obstrucții coronariene importante. Angiografia coronariană permite cuantificarea mărimii și a gravității bolii arterei coronare în vederea luării celor mai bune decizii privind tratamentul.
O altă procedură este cateterismul cardiac – o metodă invazivă de investigație a aparatului cardiovascular, realizată prin introducerea unor sonde (catetere) în cavitățile inimii, prin care se măsoară presiunea din vase și cavitățile inimii și se efectuează angiocardiografia.
Angioplastia coronariană percutanată cu stent este o altă intervenție realizată prin intermediul stentului – un mic tub care oferă suport în interiorul arterei coronare, rămânând pe loc permanent, după introducerea acestuia în interiorul vasului de sânge. Unele stenturi conțin medicamente care ajută la scăderea riscului de reblocare, însă doar cardiologul intervenționist va decide ce fel de stent este cel mai potrivit, în funcție de tipul de blocaj pe care îl prezintă pacientul.