Este posibil ca, într-o bună zi, cortizolul din părul adolescenților să poată ajută specialiștii în diagnosticarea depresiei, dar și în monitorizarea efectelor tratamentului. De asemenea, oamenii de știință au constatat, tot prin acest studiu, că adolescenții care au sprijin din partea familiei au un risc mai scăzut al depresiei, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.o. Cercetătorii au căutat relații între concentrația cortizolului (hormonul de stres) din firul de păr și simptomele depresiei, în cazul adolescenților. Astfel, au descoperit nu numai că nivelurile ridicate de cortizol corespund unui risc mare de depresie, dar există o legătură și între nivelurile scăzute de cortizol și problemele psihice. Deși mai mulți specialiști au folosit nivelurile de cortizol în diverse cercetări din domeniul sănătății psihice în ultimul deceniu, puțini s-au uitat la hormonul de stres că la un predictor al depresiei. Specialiștii atrag atenția asupra a cât de util ar fi un test bazat pe biomarkeri, pentru depresie, în special în cazul copiilor și adolescenților.Din rezultatele actuale, se pare că ideal este un nivel mediu de cortizol, fiind dăunător atât un nivel prea ridicat, cât și unul prea scăzut. O posibilă explicație ar fi că organismul nu utilizează cortizolul în mod adecvat în unele cazuri.
O altă concluzie importantă a cercetării este că adolescenții care au simțit sprijin din partea familiei au avut mai puține simptome depresive. Implicarea și sprijinul părinților în viață adolescenților poate face o diferența.
Studiul a inclus 432 de adolescenți, cu vârstă cuprinsă între 11 și 17 ani, care fac parte dintr-un proiect de cercetare ce analizează impactul anumitor factori, în special sociali, asupra sănătății.
Cercetătorii au căutat semne ale depresiei printr-un chestionar. Voluntarilor li s-a cerut să își evalueze experiențele, să spună cât de des simt că viață lor este un eșec, sau că oamenii sunt reticenți sau neprietenoși cu ei. În cele mai multe cazuri, specialiștii au examinat câte un fir de par de trei centimetri, suficient pentru a măsură nivelurile de cortizol din ultimele trei luni. Atât un nivel ridicat de cortizol, cât și unul ridicat, este asociat cu depresia.
Aproape unul din opt adolescenți a trecut printr-un episod depresiv major, iar procentul tinerilor care se lupta cu depresia a crescut constant în ultimul deceniu. Sinuciderea este a două cauza principala de deces în rândul adolescenților.Copiii și adolescenții nu reușesc mereu să își descrie cu exactitate simptomele, iar părinții pot să pună semnele de avertizare ale bolilor psihice pe seama pubertății.
Este posibil că testarea nivelului de cortizol să servească atât că instrument de detectare, cât și că modalitate de a urmări în timp efectele medicamentației și terapiei. De asemenea, s-ar putea determina mai ușor dacă boală psihică se agravează, punând viață adolescentului în pericol din cauza unui risc mare de sinucidere.