Federația Română de Fotbal a făcut publică clasificarea academiilor de fotbal pentru copii și juniori din România. 80 de academii au fost analizate și clasificate, pe primul loc ieșind Viitorul cu Academia „Gheorghe Hagi”, punctaj 91,50 din 100 posibil! Din județul nostru, cele patru cluburi care au echipe de juniori, la nivelul competițiilor organizate de către FRF, Astra, Petrosport, Petrolul și CSM Ploiești au depus, toate, actele solicitate, evaluarea din partea comisiei specializate a FRF – condusă de o firmă olandeză, fiind ”cruntă” pentru grupările noastre!teren fotbal
Criteriile de evaluare au cuprins 7 domenii fundamentale pentru performanța fotbalului juvenil, fiecare categorie fiind evaluată pe o scară de la 0 la 4 puncte. De asemenea, fiecare categorie a avut o pondere diferită la evaluarea totală.
Criteriile de evaluare și ponderea lor în evaluare au fost:
1. Strategie și filozofie: 10,6%
2. Echipe și jucători: 12,1%
3. Staff tehnic: 19,4%
4. Staff Suport: 6,8%
5. Antrenamente și meciuri: 9,7%
6. Infrastructură și facilități: 20,8%
7. Rezultate: 20,6%

5 echipe din Liga 1 conduc topul

Academia Viitorului, U Craiova 1948, Dinamo, FC Voluntari și FCSB au prins un loc în top 5, în timp ce CS Sport Team e prima academie care nu are echipă de seniori care a prins top 10! Colțea Brașov, LPS Bihorul Oradea, UTA Arad și Concordia Chiajna au completat clasamentul, unul în care, nicio echipă prahoveană nu a reușit să adune măcar 50 de puncte!
Astfel, Petrolul s-a clasat pe locul 26, cu 48,10 puncte, Astra a ”prins” doar locul 47, cu 37,50 puncte, în timp ce Petrosport a luat 36,20 puncte (locul 52), iar CSM Ploiești este ultima în ”clasamentul” prahovenilor, cu 23,10 puncte (locul 66), dintr-un total de 80 de echipe clasificate.
”Interpretarea” acestor rezultate este foarte importantă, atâta timp cât pentru sezonul 2021-2022 unul din criteriile licențierii este ca cluburile care vor participa în Liga 1 să aibă o academie bună de fotbal, cu un punctaj de peste 60 de puncte, iar în momentul de față doar 14 academii au peste 60 de puncte, din care doar cinci sunt ale unor echipe din Liga 1 (chiar echipele clasate pe primele cinci locuri). Clasificarea academiilor de fotbal va fi realizată anual de FRF pe aceleași criterii de evaluare ca și pentru prezentul top.

Alte decizii majore pentru fotbalul românesc

FRF a stabilit și că, cluburile de drept public din Liga 2 să poată cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puţin un sezon competițional anterior obţinerii dreptului de promovare (pentru evitarea oricărui dubiu cesiunea se poate face în pauza competiţională anterioară sezonului 2019/2020, clubul de drept privat având drept de promovare la finalul sezonului 2019/2020).
De exemplu, anul trecut, FC Argeș – una dintre adversarele Petrolului nu avea drept de promovare, dar acum a rezolvat această problemă!
În situația în care un club de drept public din Liga 2 se regăsește, la finalul sezonului competițional, pe un loc promovabil sau pe un loc care îi dă dreptul să participe la un baraj pentru promovare, acest drept revine echipei cel mai bine clasate în același eșalon competitional, dar situată cel mult pe locul 6 și care îndeplinește toate celelalte condiții prevăzute de ROAF (de ex. deține licență de participare în Liga 1).
Un alt punct important a fost și înfiițarea Campionatului Național U16, întrecere care va fi structurată pe 3 serii a câte 12 echipe.