Nicoleta Dumitrescu
Dincolo de certuri, politicienii, mai ales cei de la putere, fac tot ceea ce ştiu ei cel mai bine. Şi anume, sub paravanul unor acte normative întoarse din condei, identifică portiţe, la modul general, astfel încât taman în anii în care cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi la urne sau în preajma anilor electorali, anumite categorii de persoane sunt trecute pe lista acelora care trebuie să beneficieze de o serie de plusuri, evident în bani. Cel mai bun exemplu este săptămâna în curs, marţi Guvernul aprobând în şedinţă, prin ordonanţă de urgenţă, controversatul Cod Administrativ, iar ieri a fost scandal în Parlament pe Legea pensiilor.
În cazul Codului administrativ, controversa vine mai ales din cauza introducerii pensiilor speciale pentru aleşii locali. Pentru că, pe lângă pensiile normale, cei care s-au aflat la conducerea comunităţilor locale, respectiv primarii, pentru acest “mare efort”vor primi în plus zeci de mii de lei. Exemplificând, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută ca pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%.
Dând timpul în urmă, pensiile speciale reprezintă una dintre cerinţele mai vechi ale primarilor care se plângeau, pe la tot soiul de şedinţe, despre cât efort depun ei pentru binele comunităţii, dar şi despre faptul că sediul primăriei le-a devenit, la propriu, o a doua casă, în contextul în care îşi văd copiii abia la culcare, plus surmenaj şi consum nervos zilnic care, însă, nu erau cuantificate şi în bani. Acum, gata, li s-a făcut dreptate, şi şi-au văzut, în sfârşit, visul cu ochii: după ce salariile din administraţie s-au majorat cu cât s-au majorat, acum primarii vor avea şi ei parte de pensii speciale. Pe de altă parte, tot ei consideră că li s-a mai făcut dreptate şi din alt punct de vedere, adică nu se mai consideră discriminaţi şi marginalizaţi faţă de alţi aleşi – cei ai neamului, parlamentarii – care, de ani buni, odată cu pensia, primesc şi pensii speciale.
De ce, însă, taman acum, prin ordonanţă de urgenţă, s-a decis că şi aleşii locali au dreptul la pensii speciale? Simplu! Anul acesta este an electoral, iar în anii electorali totul se poate, inclusiv când e vorba despre dărnicie din banii statului. Pe de altă parte, aceste bonusuri au o bătaie mult mai mare, şi pentru anul viitor, când vor fi alegerile locale şi cele parlamentare, în contextul în care, se ştie, în campaniile electorale, primarii au cel mai mare rol, inclusiv în mobilizarea electoratului la urne.
Iar ca să fie un echilibru al dărniciei, fiind vorba, de asemenea, despre o promisiune trecută inclusiv în celebrul program de guvernare, Parlamentul a adoptat, ieri, şi Legea pensiilor, care include majorarea pensiilor începând cu 1 septembrie.
În ce măsură în sacul bugetului statului se vor găsi bani şi pentru aceste noi “reparaţii” financiare, rămâne de văzut. Însă, în cazul aleşilor locali, chiar ei au văzut cum bugetele locale ale comunităţilor pe care le conduc scârţâie, din toate încheieturile, rămânând fără fonduri la capitolul investiţii din cauza majorărilor salariale pentru funcţionarii din administraţia locală.