Nivelurile scăzute de vitamina K sunt asociate cu un risc crescut de limitare a mobilităţii şi cu invaliditatea în cazul vârstnicilor. Această vitamină reprezintă un nou factor care trebuie luat în considerare pentru menţinerea mobilităţii şi a independenţei, potrivit unui studiu condus de specialiştii de la Universitatea Tufts, citat de eurekalert.org şi preluat de MedLive.ro.
Studiul, publicat în ”Journal of Gerontology”, este primul care a evaluat asocierea dintre biomarkerii vitaminei K şi debutul limitării mobilităţii şi invalidităţii la vârstnici.
”Segmentul populaţiei de vârstnici este în creştere, astfel că este important să înţelegem varietatea de factori de risc care duc la un handicap privind mobilitatea. Când nivelul de vitamina K este scăzut, există un risc mai mare de boli cronice care duc la dizabilitate. Totuşi, înţelegerea acestor procese este doar prima fază. Ne bazăm pe studii anterioare, prin care alţi specialişti au demonstrat că insuficienţa vitaminei K este asociată cu mersul mai lent şi cu un risc mai mare de osteoartrită”, susţine Kyla Shea, autorul studiului.
În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au examinat doi biomarkeri:
• Nivelurile de circulaţie ale vitaminei K (filochinona)
• O măsură funcţională a vitaminei K (plasma ucMGP)
Astfel, au descoperit că adulţii în vârstă cu niveluri scăzute de vitamina K sunt expuşi unui risc mai ridicat de a dezvolta limitarea mobilităţii şi dizabilitate. Celălalt biomarker, plasma ucMGP, nu a prezentat asocieri clare cu aceste condiţii.
În mod specific, vârstnicii cu niveluri scăzute ale vitaminei K au avut un risc de limitare a mobilităţii de 1,5 ori mai mare decât cei cu un nivel normal. Riscul dizabilităţilor a fost de două ori mai mare. Acest lucru a fost valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
”Legătura pe care am descoperit-o susţine rezultatele studiilor anterioare. Deşi biomarkerii analizaşi sunt cunoscuşi pentru faptul că reflectă statutul vitaminei K, aceştia pot fi afectaşi de factori externi cunoscuţi sau nu. Sunt necesare experimente suplimentare pentru a înţelege pe deplin mecanismele care stau în spatele acestei legături”, spune Sarah Booth, cercetător în domeniul nutriţiei.
Au fost analizate datele a 653 de bărbaţi şi 688 de femei cu vârstele cuprinse între 70 şi 79 de ani. Mobilitatea a fost evaluată la fiecare şase luni, timp de şase-zece ani, prin vizite clinice anuale şi prin interviuri telefonice.
Cercetătorii au stabilit că este vorba despre limitarea mobilităţii după două rapoarte semestriale consecutive care evidenţiau dificultăţi ale mersului şi senzaţie de oboseală dupa zece paşi de mers fără odihnă. În cazul dizabilităţii a fost vorba despre două rapoarte semestriale consecutive privind incapacitatea de a merge sau de a urca scări.
Nivelurile de vitamina K reflectă cantitatea de vitamina K din dietă. Cele mai bune surse alimentare pentru această vitamină sunt spanacul, broccoli, salata verde, dar şi unele produse lactate. Pentru un adult, o ceaşcă de spanac înseamnă 145 de micrograme de vitamina K1, iar o jumatate de ceaşcă de broccoli fiert şi tăiat înseamnă 110 micrograme de vitamina K1.