Zilnic, spitalele din SUA folosesc aproximativ 16.500 de litri de sânge în operații chirurgicale și transfuzii, iar una dintre problemele întâmpinate de cadrele medicale este cea legată de incompatibilitatea dintre sângele donatorilor și grupa de sânge a celui care are nevoie de transfuzie. Însă cercetătorii au descoperit două enzime care pot converti sângele din grupa A, pentru a putea fi primită de mai multe persoane, scrie Science Magazine, preluat de Hotnews.
„Este ceva complet nou, iar dacă datele vor putea fi replicate, este vorba despre un avans major”, a declarat Harvey Klein, specialist în transfuzii de sânge la National Institutes of Health’s Clinical Center din Maryland. Acesta nu a fost implicat în studiu.
Dacă o persoană cu sânge de grupa A primește sânge de grupa B, sau invers, sistemul imunitar atacă celulele roșii, din cauza antigenilor. Însă grupa 0 nu prezintă acești antigeni, făcând posibil transferul universal. Grupa 0 este foarte importantă în camerele de urgențe, în care medicii nu au timp uneori să afle grupa pacientului.
Așadar, pentru a crește rezervele de sânge universal, oamenii de știință au încercat să transforme sângele din grupa A, prin eliminarea antigenilor specifici. Succesul a fost limitat până acum, dar după 4 ani, o echipă condusă de Stephen Withers, biochimist la Universitatea British Columbia (UBC), din Canada, a apelat la microbii din intestinul uman care „consumă” anumite proteine de pe peretele intestinal, asemănătoare cu antigenii care definesc grupa sanguină. Enzimele, provenite din bacteria Flavonifractor plautii, au funcționat și în cazul sângelui uman.Studiul a fost publicat în Nature Microbiology.