• Alertele nu se opresc: vin alte zile cu ploi, vijelii și grindină
Violeta Stoica
Sângeru, Lapoș, Apostolache, Valea Călugărească, Berceni, Dumbrava sunt doar câteva dintre localitățile care au avut de suferit în urma inundațiilor care s-au produs după precipitațiile extreme căzute la finalul săptămânii trecute, pe mai bine de jumătate din județul Prahova. A fost urgie în nord-estul teritoriului prahovean, iar râul Cricovul Sărat a făcut prăpăd în cale, ieșind cu mult din matca sa obișnuită. Dacă, în zonele de deal ale județului Prahova, viiturile venite pe apele curgătoare și torenții au produs cele mai mari probleme, în zona de sud, lipsa unor lucrări hidrotehnice și-a spus cuvântul, locuitorii din satele aflate în perimetrele mai joase de teren având de-a face cu inundații.
Moartea copiilor de la Sângeru, luați de ape vineri după-amiază, a înlemnit o țară întreagă, iar eforturile făcute de sute de pompieri militari pentru a veni în sprijinul populației afectate de viituri au fost supranaturale. Echipele de la ISU Prahova au fost la datorie, atât pentru căutarea micuților dispăruți în comuna Sângeru, cât și pentru evacuarea apei din casele și curțile prahovenilor peste care au venit puhoaiele.
Iar veștile nu sunt deloc bune, pentru că până în această seară, Prahova se află din nou sub cod portocaliu de ploi abundente, vijelii și grindină.
Astăzi, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, va fi în județul Prahova, în localitățile cel mai greu încercate din nord-est, printre care se află Sângeru și Lapoș. Acesta va veni, probabil, cu specialiștii în lucrări hidrotehnice de la care se vor aștepta propuneri pentru rezolvarea problemelor care apar de fiecare dată în unele zone ale județului atunci când se umflă apele curgătoare.
Vieți nevinovate ale unor copii din Sângeru au fost luate într-o clipă, la finalul săptămânii trecute, de viitura care a venit și le-a spulberat casa, în comuna Sângeru. O imagine care a făcut înconjurul României și nu numai arată neputința oamenilor în fața urgiilor naturii, minorii fiind în voia apelor dezlănțuite. Pompierii au recuperat trupurile a trei dintre copiii dați dispăruți, după căutări la care au participat echipe formate din angajați ai ISU Prahova. O locuință modulară a fot trimisă familiei copiilor dispăruți, cărora casa le-a fost distrusă integral de viitură.
Au fost zile și nopți de coșmar pentru zeci de mii de prahoveni, care au primit inclusiv pe telefoanele mobile alerte din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a fi preveniți în legătură cu fenomenele meteorologice extreme.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Raluca Vasiloae, pompierii prahoveni au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe localități – Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Gornet Cricov, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești, unde au fost afectate 201 locuințe și 132 gospodării.
În cisterne speciale s-a transportat apă potabilă pentru mai multe gospodării din comuna Lapoș, iar mii de consumatori din mediul rural au rămas fără curent electric din cauza vremii.
• Oameni evacuaţi din calea apelor, adăpostiţi la mănăstiri
În urma ploilor torențiale, debitul râului Cricovul Sărat a crescut ieșind din albia proprie și provocând însemnate pagube materiale pe teritoriul localității Apostolache. Au fost deteriorate două podețe. În punctul Petrulești, șapte gospodării cu 16 persoane au fost izolate complet, reușindu-se ulterior să se realizeze o cale de acces pietonal. Cel de-al doilea podeț se află în punctul Vlad, unde trei gospodării cu 6 persoane au fost izolate. Și în această zonă, accesul este asigurat doar pietonal, însă chiar și așa, cu mare dificultate. În satul Buzota, opt persoane au fost evacuate, fiind adăpostite cu caracter temporar la Mănăstirea Apostolache.
Ieri, pompierii și jandarmii au avut din nou o acțiune de căutare a unei persoane dispărute, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Breaza, plecat să se plimbe cu ATV-ul încă de sâmbătă dimineață. Dar dispărut, pentru că nu s-a mai întors acasă, s-a format o echipă de jandarmi montani, pompieri și polițiști din Breaza pentru a-l căuta pe bărbat, dar sâmbătă, aproape de miezul nopții, perierea ambelor maluri ale râului Prahova a încetat, scotocirea fiind reluată ieri dimineață, în aval de podul pietonal din Nistorești.
• Cricovul Sărat – record hidrologic
Apele ieșite din matcă ale Cricovului Sărat au făcut prăpăd în calea lor în localitățile Prahovei. Potrivit reprezentanților de la Apele Române, în județul Prahova, cantitățile maxime de precipitații s-au înregistrat, sâmbătă dimineață, la stația hidrologică Cioranii de Jos (râul Cricovul Sărat), cu 102,5 l/mp/24ore, la stația hidrologică Moara Domnească (pe râul Teleajen) – 74 l/mp/24 ore, stația hidrologică Vărbilău (râul Slănic) – 48,9 l/mp/24 ore, iar la stația hidrologică Prahova (râul Prahova) 42 l/mp/24ore.
• Ajutoare pentru 20 de familii din Prahova
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat sâmbătă, la un post de televiziune național, că se află în evaluare situațiile de la nivelul fiecărui județ afectat de inundații. Se vor acorda ajutoare pentru 20 de familii din județul Prahova, potrivit ministrului, care a și propus modificarea procedurii de evaluare a situațiilor punctuale, astfel încât oamenii să poată fi ajutați mai ușor, să se renunțe la anchetele sociale, iar fondurile să poată fi date pe bază de ordin de ministru.