Cine optează dimineaţa pentru europarlamentare poate să se întoarcă să voteze şi pentru referendum!

N. Dumitrescu

   Având în vedere faptul că alegerile europarlamentare şi referendumul naţional se vor desfăşura concomitent – pe data de 26 mai – şi în acelaşi interval de timp –  orele 7.00-21.00 – Biroul Electoral Central a luat, recent, o serie de decizii, gândite cu scopul de a-i ajuta pe români în momentul în care vor intra în secţiile de votare. Astfel, în fiecare secţie de votare vor exista câte trei urne de vot, asta însemnând că va fi câte una pentru fiecare tip de buletin de vot: pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru fiecare dintre cele două buletine de vot aferente celor două întrebări ale referendumului, responsabilitatea dotării secţiilor de votare cu urnele menţionate căzând în sarcina primarilor. Şi pentru că la referendum va trebui să se răspundă cu “DA” sau “NU” la cele două întrebări ale referendumului pe tema justiţiei, BEC a hotărât ca alegătorul care doreşte să-şi exercite dreptul de vot în acest caz, al referendumului, să primească obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta dintre întrebări. Rămâne de văzut şi în ce măsură la acest scrutin vor fi linişte şi ordine, având în vedere faptul că, în premieră, un alegător va putea să se prezinte de două ori la urne, pentru că BEC a hotărât că persoana care a optat dimineaţa pentru europarlamentare să poată reveni, până la ora 21.00, să voteze şi pentru referendum! De precizat că reprezentanții Instituției Prefectului Prahova au anunţat că vor ridica, pe data de 19 mai, de la Bucureşti, toate documentele şi materialele necesare desfăşurării scrutinului din 26 mai în judeţ. Astfel, de la Monitorul Oficial, pentru prahovenii cu drept de vot din Prahova vor fi ridicate  2.176.311 buletine de vot, tot de aici urmând să fie preluate şi broșurile elaborate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru experții electorali din secțiile de votare. De asemenea, de la Regia Autonomă Monetăria Statului din București vor fi ridicate ștampilele cu mențiunea ”Votat”, iar de la CN Imprimeria Națională – timbrele autocolante. Toate aceste materiale vor fi transportate cu pază asigurată de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova, după care vor fi depozitate la Palatul Administrativ din Ploieşti.

În vederea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor europarlamentare şi a referendumului, care se vor desfăşura concomitent, pe data de 26 mai, BEC a luat recent o serie de măsuri. Astfel, primarii, împreună cu prefecţii sau, după caz, Ministerul Afacerilor Externe vor 183-aasigura dotarea localurilor secţiilor de votare cu câte trei urne de vot, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot. Iar ca să nu fie nicio confuzie, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţiÎn vederea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor europarlamentare şi a referendumului, care se vor desfăşura concomitent, pe data de 26 mai, BEC a luat recent o serie de măsuri. Astfel, primarii, împreună cu prefecţii sau, după caz, Ministerul Afacerilor Externe vor asigura dotarea localurilor secţiilor de votare cu câte trei urne de vot, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot. Iar ca să nu fie nicio confuzie, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora. S-a menţionat însă faptul că introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia. În cazul în care alegătorul va dori să-şi exercite dreptul de vot la referendumul naţional, acesta va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta dintre întrebări.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va indica alegătorului să semneze în rubrica specială din lista electorală permanentă corespunzătoare – pe rând, dacă alegătorul a optat pentru ambele scrutine, în ambele liste electorale permanente – sau, după caz, pe lista electorală suplimentară corespunzătoare – pe rând, dacă alegătorul a optat pentru ambele scrutine, în ambele liste electorale suplimentare, sau, dacă a optat pentru un singur scrutin, doar în singura lista electorală suplimentară în care a fost înscris. În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă, aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. În cazul în care alegătorul este dintre cei care trebuie înscrişi în lista electorală suplimentară, acesta va fi înscris doar în lista suplimentară corespunzătoare tipului de scrutin pentru care a optat.
Trebuie adăugat însă faptul că scrutinul din data de 26 mai va ieşi cu siguranţă din tiparul celor care au fost desfăşurate până acum în România, având în vedere faptul că, de fapt, sunt două scrutine într-unul singur, BEC luând în acest sens o serie de decizii care nu au mai fost întâlnite până acum. În sensul că un alegător care a optat, în prima parte a zilei de 26 mai, pentru unul dintre scrutine, până la închiderea urnelor se poate întoarce să voteze şi la celălalt scrutin. „Alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai 2019 pentru un singur scrutin, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „Votat” şi data scrutinului, vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai 2019, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare. Dacă se află în localitatea de domiciliu, cetăţeanul va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care, va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea „revenire”, să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă”, se arată în articolul 5 al Deciziei 72/D din 14 mai, referitoare la unele măsuri pentru desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019.