Oamenii de ştiinţă au descoperit, printr-un nou studiu, că pacienii diagnosticaţi cu apnee obstructivă de somn severă au un risc semnificativ mai mare de complicaţii cardiovasculare în primele 30 de zile după o intervenţie chirurgicală majoră, potrivit eurekalert.org., preluat de Medlife.ro
”Am constatat că riscul complicaţiilor postoperatorii, când vorbim despre probleme legate de inimă, a fost cu 50% mai mare în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu apnee obstructivă de somn, comparativ cu cei care nu suferă de această afecţiune”, spune Frances Chung, de la Institutul de Cercetare Krembil.
Apneea obstructivă de somn severă este cel mai frecvent tip de tulburare respiratorie în timpul somnului, fiind asociată cu un risc ridicat de boli cardiace, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, fibrilaţie artrială, diabet, dar şi tulburări cognitive. De asemenea, este asociată cu o creştere semnificativă a mortalităţii.
Când un om suferă de apnee obstructivă de somn, căile respiratorii superioare sunt blocate de limba şi de ţesuturile din jur în timpul somnului, ceea ce poate provoca o lipsă semnificativă de oxigen la nivelul creierului.
Drept urmare, această boală este asociată cu un risc mai mare de complicaţii cardiovasculare, printre care tensiunea arterială ridicată, angina pectorală, bătăile neregulate ale inimii, insuficientă cardiacă şi chiar moartea subită.
Specialiştii şi-au propus să afle dacă apneea are riscuri similare şi în cazul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale.
Autorii studiului au identificat 1218 de pacienţi, diagnosticaţi recent cu apnee obstructivă de somn şi i-au urmărit timp de 30 de zile după intervenţia chirurgicală.
Aceşti pacienţi au avut un risc cu 50% mai mare de complicaţii cardiovasculare.
Aceste complicaţii ar putea fi cauzate şi de faptul că, de multe ori, apneea rămâne mult timp nediagnosticată, deci, netratată.
În urma unei analize suplimentare, pacienţii cu apnee au fost asociaţi cu o creştere de 14 ori mai mare a mortalităţii cardiace, cu un risc cu 80% mai mare de leziuni cardiace şi cu un risc de aproape şapte ori mai mare de insuficientă cardiacă.
Din cauza faptului că apneea se manifestă doar în timpul somnului, 80% dintre bărbaţii şi 90% dintre femeile cu această afecţiune nici măcar nu ştiu că o au.
30% dintre participanţii la studiu nu ştiau că au apnee obstructivă de somn. Pacienţii nu au fost diagnosticaţi sau trataţi înainte de intervenţia chirurgicală. De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că pacienţii care au simptomele acestei afecţiuni ar trebui să se trateze înainte de a efectua o intervenţie chirurgicală majoră.