Andrei Nicolae, deputat PSD Prahova
Prin rezoluția 47/237, din 20 septembrie 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei, prilej care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor din interiorul unei familii, precum și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.
Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe țări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, cu susținere din partea Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit Ziua Familiei Române. Potrivit învăţăturii creștine, familia este un așezământ dumnezeiesc. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că familia este o mică Biserică, iar tot acesta evidenţiază faptul că în familia în care bărbatul, femeia şi copilul merg pe drumul virtuţii, acolo locuieşte şi Hristos.
În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, tema din 2019 fiind „Familii și acțiunea climatică”, cu accent pe îmbunătățirea educației, a sensibilizării și a capacității umane și instituționale privind atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea, reducerea impactului și avertizarea timpurie.
În Prahova, Clubul de la Cheia “Victor Dan Zlătescu” a organizat o masă rotundă dedicată acestei zile. Discuțiile s-au axat pe importanța pe care ar trebui să o acorde comunitatea internațională familiilor și rolului acestora în dezvoltarea societăților viitoare. Accentul a fost pus pe fenomenul tot mai des întâlnit al însingurării indivizilor și al scăderii natalității pe continentul european. Paradoxal, deși trăim într-o societate în care speranța de viață a crescut, accesul la servicii medicale s-a îmbunătățit, condițiile de viață sunt net superioare față de acum un secol, iar accesul la informații și comunicarea on-line sunt la îndemâna oricui, ne simțim tot mai înstrăinați, singuri și nesiguri. Acestor provocări li se adaugă cele legate de carieră și câștig financiar și astfel tinerele familii se constituie din ce în ce mai greu, rezistă din ce în ce mai puțin, iar natalitatea are foarte mult de suferit.