Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Într-un comunicat apărut la 4 septembrie 1926, se menţiona că în urma unei şedinţe, care a avut loc la 1 septembrie 1926, subregiunea de fotbal de la Ploieşti va organiza noua ediţie de campionat într-o altă formulă, din care se va scoate „finala subregiunei”, iar cluburile sunt împărţite în două eşaloane valorice. Dar iată cum arăta respectivul comunicat: „1. Reîncepându-se activitatea regională, Subcomisiunea va ţine şedinţe regulate, în fiecare Marţi seară, la ora 21. Toate cererile cluburilor, făcute pe hârtie cu „en tele” şi semnate de delegat, vor fi înaintate până cel târziu la ora 20. În caz contrariu nu se vor lua în considerare. 2. Secretarul Subcomisiunei va fi deschis în fiecare zi de lucru între orele 19-20. 3. Asupra organizării campionatului subregiunei Ploeşti luându-se şi avizul S.F.B.A. Ploeşti prin delegatul său domnul Vasilescu, se decide: a) Cluburile: Avântul (Buzău), Unirea, Venus, Uraganul, U.F.P. şi Colţea (toate din Ploeşti), vor juca într’o grupă denumită categoria II-a campionat al cărei câştigător după matchurile tur şi retur va fi declarat campion al sub regiunii Ploeşti şi se va califica pentru finala campionatului de categoria II-a a regiunei Bucureşti. b) Cluburile: Granitul (Ploeşti), Venus (Câmpina), Junimea (Buzău), Generala (Câmpina), Română Americană Teleajen (Ploeşti), Principesa Ileana (Câmpina), Şoimii (Ţintea) şi Excelsior (Ploeşti) vor juca într’o grupă denumită categoria II-a promoţie al cărei câştigător după matchul tur şi retur va trece în locul ultimului club din categoria a II-a fără match de baraj”. După cum se vede, echipele ce au ocupat locurile 2-4 din seria A şi 1-3 în seria B în ediţia precedentă au făcut parte din categoria Onoare, iar restul grupărilor au fost trecute la Promoţie. Înainte de începerea competiţiei din toamna anului 1926 au apărut alte „noutăţi”, cum ar fi: Cei de la Granitul Ploieşti au fuzionat cu Venus Ploieşti şi s-a format Gloria Ploieşti, Junimea-Dacia Buzău a fost eliminată din campionatul subregional Ploieşti. La Câmpina, Juventus a dispărut (după o fuziune cu Generala), în schimb a apărut o nouă grupare ce nu se înscrisese până la data şedinţei pentru acest campionat, este vorba de Triumph Poiana Câmpina (fuziunea celor de la Şoimii Prahovei şi Triumph). Pe parcursul campionatului, înainte de retur, Colţea Ploieşti a fuzionat cu Uraganul şi au reînfiinţat, în martie 1927, clubul Victoria Ploieşti. Un clasament final n-a fost găsit în „presa vremii” – cel publicat fiind întocmit pe baza rezultatelor găsite în presa timpului.

Clasament tur/Categoria a II-a – Campionat, Ploeşti, 1926-1927.

1. Granit-Venus Ploeşti 5 4 1 0 14 3 9
2. Unirea Ploeşti 5 2 2 1 11 6 6
3. Avântul Buzău 5 2 1 2 6 4 5
4. U.F.P. Ploeşti 5 2 0 3 7 11 4
5. Colţea Ploeşti 5 1 1 3 4 12 3
6. Uraganul Ploeşti 5 1 1 3 4 12 3
Din retur apare Gloria Ploeşti – după fuzionarea celor de la Granit – Venus. Colţea cu Uraganul au format Victoria.
Din lotul echipei Gloria Ploieşti, campioană a sezonului, au făcut parte următorii jucători: Tănase, Ion Rădulescu; Georgescu, Brătucu; Cârlig, Mitică Angelescu, Nicolescu; Tudor Popescu, Jenel Râpeanu, Ghilancea, Marciu Pollatos şi Mitrea, Rădulescu Achil, Ungureanu, Toma Ion, Antonescu, Cristea, Petrescu, Ionescu, Turcu;
Decizia Subregionalei la început de sezon a fost că nu se va juca finală după acest campionat, dar în cele din urmă s-a disputat o „finală” a campionatului. Aceasta a avut loc la 21 mai 1927 şi a opus pe primele două echipe din clasament la finalul campionatului.