Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, și care vizează, printre altele, reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se arată într-un comunicat de presă al instituției. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică, potrivit Hotnews.
„În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, semințe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”, se arată în comunicat.
Acesta mai spune că, având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate a populației, direcțiile de acțiune în domeniul sănătății stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă.