F.T.
Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, va rămâne în istoria silviculturii româneşti cu exclamaţiile făcute la Muzeul Cinegetic de la Posada, în toamna anului trecut: „Vai, ce căprioară frumoasă !” ( căprioara era împăiată-n.n.), ” Oh, ce frumos susură acest pârâiaş!” (pârâiaşul era alimentat, dacă nu greşim, dintr-un bazin – n.n.), „Ce uniformă rustică purtau pădurarii pe vremuri !” (deh, încă nu apăruseră vestoanele moderne -n.n.), „Ce frumoasă este această crenguţă!” (de data asta, crenguţa chiar era … crenguţa…- n.n.). Şi, va mai rămâne, desigur, cu gafele de genul „rostirea după principiul cum se scrie, aşa se citeşte a unui termen precum <<silvae>>” !
Nu de alta, dar a găsi omul potrivit la locul potrivit e un lucru greu, „vai !”, ca să-i cităm exclamaţia onorabilului ministru.
Care onorabil nu a fost pus să stea la pândă şi să prindă hoţii de material lemnos. Doar că, în nenumărate rânduri, i s-a sugerat să aibă şi el o iniţiativă legislativă de înăsprire a pedepselor în cazul celor care fură ca-n codru. Ţi-ai găsit !
Ţi-ai găsit să se intereseze dom’ ministru de cât se fură în ţară! Cerem şi noi cam mult, nu ? Cerem foarte mult dacă avem pretenţia să fi întrebat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte care sunt principalele contravenţii/infracţiuni din zonă. Ar fi aflat că „fruntaşe pe ramură” sunt sustragerile de material lemnos.
Aminteam, într-unul dintre numerele ziarului nostru de săptămâna trecută, despre faptul că oamenii legii de la Poliţia Vălenii de Munte, împreună cu angajaţi ai Direcţiei Silvice Prahova şi sprijiniți de luptători de la “acțiuni speciale”, au efectuat 14 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, acţiuni derulate în Posești, Cerașu, Starchiojd, Bătrâni și Drajna.
Ce au găsit oameni legii la domiciliile percheziţionate ? Peste 30 de metri cubi de material lemnos ( cherestea, grinzi etc.). Lemn care, evident, a fost confiscat. Ce a mai ridicat poliţia de la suspecţi ? Păi, ce altceva decât motofierăstraie şi topoare. Topoare care, probabil, în opinia domnului Deneş, erau folosite la …bărbierit! („Vai, ce topor bun să te razi dimineaţa, când te grăbeşti să faci act de prezenţă la minister !”).
Ei bine, nu era pentru bărbierit, ci fusese folosit la comiterea activităţii infracţionale.
Drept este că au fost conduşi cinci indivizi pentru audieri, la sediul poliţiei. Adevărat este că ancheta, în acest caz, continuă, fiind deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „tăiere ilegală şi furt de arbori”.
Tot la fel de adevărat este că furturile de material lemnos au început să scadă, cel puţin în Prahova.
Dar, nicio grijă, vor continua. Nicio grijă, angajaţi ai ocoalelor silvice prahovene, împreună cu poliţişti şi jandarmi vor mai sălta astfel de indivizi. Care indivizi – nu puţini dintre ei, recidivişti – ar fi lăsat-o mai moale dacă Ministerul Apelor şi Pădurilor ar fi avut iniţiativa legislativă de a majora sancţiunile. De a merge până acolo încât să fie condamnaţi nu cei care dau cu toporul în cap pădurarului, ci retează fagul de la rădăcină.
Dar, ce scriem noi aici ? Poveşti. Poezii. Poezii, pentru că, dacă nu ştie corect cum se pronunţă „silvae”, Ioan Deneş şi funcţionăraşii din ministerul de resort chiar cred, ca şi noi, de altfel, că „De rupi din codru-o rămurea/Ce-i pasă codrului de ea?” .
Dar când o tai cu drujba ? La fel, fiindcă prea puţin le-a păsat lor, celor de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, de pădurea românească, să fim serioşi !