Fl. Tănăsescu
Teoretic, la nivelul școlilor din Prahova, este șoc și groază: în perioada 2013 – 2018, în județ au luat foc nici mai mult nici mai puțin de 12 unități de învățământ! Practic, lucrurile nu stau chiar așa.
Mirare o dată: În prezent, 55 de construcții care adăpostesc unități de învățământ nu au autorizațíe de securitate la incendiu! Deși…
A doua mirare, și mai mare: Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova nu au aplicat nicio sancțiune pecuniară respectivelor instituții de învățământ neautorizate, 55 la număr, după cum scriam. Dar, realitatea este alta, pentru care există explicații!
Lămurire: Atunci când arde o pubelă cu gunoi sau un fir de iarbă din curtea unei instituții de învățământ, acestea poartă numele de “incendiu la respectiva școală”. Iar presa mai pune câteodată gaz pe foc folosind titluri de genul “Flăcările au făcut scrum o școală din Poienarii Burchii“. Numai că respectiva instituție de învățământ era dezafectată…
Da, în prezent, 55 de instituții de învățământ din Prahova sunt neautorizate în ceea ce privește securitatea la incendiu, ne-a confirmat, ieri, colonelul Mihai Drăgan (în foto), inspectorul șef al ISU “Șerban Cantacuzino” Prahova. Și, la întrebarea noastră dacă acestea funcționează, adică dacă intră și ies elevii sau cadrele didactice în și din ele – ne-a spus că “Da”. Și insistând să aflăm dacă măcar una dintre cele 55 de școli au fost amendate, răspunsul a fost “Nu !”.
“Nu, fiindcă respectivele unități de învățământ sau unitățile – administrativ teritoriale pe raza cărora funcționează acestea au făcut demersurile necesare pentru obținerea autorizării. Au depus la noi documentația necesară. Numai că, aceasta era fie incompletă, fie în urma controalelor efectuate de către reprezentanțíi instituíei, s-a constatat că, de fapt, în documentele respective nu corespundea cu realitatea din teren. Noi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie autorizate și acestea. În niciun caz nu putem vorbi, în aceste cazuri, de rea voință, ci de respectarea unor proceduri și, nu în ultimă instanță, de respectarea legii”, ne-a adus cu picioarele pe pământ interlocutorul nostru, colonelul Mihai Drăgan.
Pe de altă parte însă, când să ne liniștim, vine dușul cu apă rece de la hidrant: tot șeful ISU Prahova a mai adăugat: “Cu timpul, este posibil să avem și alte școli care să nu aibă avizul de securitate la incendiu”.
De ce? Fiindcă, în cazul în care se efectuează unele lucrări de extindere sau modernizare, sunt necesare alte avize, alte documentații, alte deplasări în teren ale reprezentanților ISU Prahova.
Teren pe care – dacă este să revenim la alarma falsă cum că școlile prahovene ard – ei bine, arde vegetația uscată, cum a fost, în urmă cu câțiva ani, cazul la Colegiul Național “Nichita Stănescu” din Ploiești. Nimic altceva.
Ce n-am pomenit noi, la începutul articolului, când am scris că în perioada 2013 – 2018 au ars, vezi Doamne ! – 12 școli prahovene ? Faptul că în anul 2015 nu a ars niciun fir de iarbă, nicio pubelă, nicio zăbrea de gard a vreunei unități de învățământ din Prahova. Poate, doar, să fi ieșit fum de la vreo țigară fumată de vreun elev…
E drept că atunci când este să se întâmple vreo nenorocire, poți să ai autorizații și supraautorizații, că tot degeaba! Și-atunci, suni la “112”, chemând – pe cine altcineva? – decât pompierii!
Asta nu înseamnă că nu e obligatoriu ca toate cele 55 de școli care nu dispun încă de autorizație de securitate la incendiu să intre, cât mai repede posibil, în legalitate!