Violeta Stoica
Sondajul realizat până la finalul lunii martie pentru ierarhizarea investițiilor pe care le doresc ploieștenii pentru orașul lor are și o finalitate. Potrivit rezultatelor opiniilor înregistrate, pe primul loc se află investițiile în infrastructura de sănătate, respectiv extinderea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, extinderea și modernizarea Spitalului de Pediatrie și modernizarea Spitalului Municipal Ploiești. Pe locul al doilea a ieșit construirea autostrăzii Ploiești-Comarnic, o investiție mult-așteptată de către toți românii, iar pe locul al treilea – reabilitarea rețelelor termice din Ploiești (primare și secundare, în zonele cu avarii mari).
Ploieștenii au avut de ales între următoarele proiecte prioritare, pe care le-au putut ierarhiza în funcție de importanța acordată fiecăruia: 1. Modernizarea/reabilitarea rețelelor termice primare și secundare în zonele cu avarii mari; 2. Investiții în infrastructura de sănătate: a) Extinderea Spitalului de Urgență; b) Extinderea și modernizarea Spitalului de Pediatrie; c) Modernizarea Spitalului Municipal Nr. 1 – Schuller (clădiri și echipamente); 3. Construirea Autostrăzii A3 (Ploiești – Comarnic); 4. Creșterea accesibilității în partea de Est a Municipiului Ploiești, către Coridorul pan-european TEN-IX, prin realizarea pasajului rutier peste cale ferată, în partea de Sud-Est a Municipiului; 5. Modernizarea Gării Ploiești Vest; 6. Lărgirea la 4 benzi a DN 72 și pasaj peste cale ferată; 7. Construirea Drumului Expres Ploiești – Târgoviște – Găești (Muntenia Expres); 8. Energia din deșeuri și linia de producere SRF – construire unitate de valorificare energetică a deșeurilor; 9. Asigurarea accesibilității în zona industrială Ploiești Sud, a campusului universitar, prin realizarea pasajului rutier peste calea ferată Gara de Sud.
Banca Mondială și UrbanizeHub Romania, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice județene și locale, au identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și pentru cele 40 de reședințe de județ din România. Ploieștenii și prahovenii au ales, în urma acestui sondaj, remarcându-se dorința de dezvoltare a infrastructurii de sănătate.