Oamenii sunt ”dependenţi în mod crucial” de sănătatea mediului natural, pentru toate lucrurile de care au nevoie, inclusiv oxigen şi hrană, a avertizat naturalistul britanic David Attenborough, potrivit Press Association, preluată de Agerpres. Într-un interviu acordat revistei BBC Science Focus, Attenborough a spus că simte cum omenirea este acum mai conştientă de problemele de mediu, deşi şi acestea au devenit mai mari.
Naturalistul a menţionat că sunt unele persoane care nu ”şi-ar schimba niciodată părerile”, sugerând că preşedintele SUA, Donald Trump, ar putea fi unul dintre aceştia şi a spus că este important să încercăm ca la putere să punem oameni care văd adevărul. „Tu, eu şi restul speciei umane depindem în mod crucial de sănătatea mediului natural”, a spus naturalistul, al cărui nou serial, ”Our Planet”, realizat împreună cu organizaţia din domeniul conservării mediului WWF şi Silverback Films, va fi lansat în curând.
„Dacă mările nu mai produc oxigen, nu vom mai putea respira şi nu există hrană pe care să o putem digera care să nu provină din natură”. „Dacă facem rău naturii, ne facem rău nouă”, a adăugat naturalistul. Întrebat ce le-ar spune celor care nu lucrează pentru binele mediului, realizatorul a spus: ”Aş proceda aşa cum procedez cu oricine – le-aş spune: acestea sunt faptele.” „Sunt însă unele persoane care nu îşi vor schimba niciodată părerea şi este posibil ca domnul Trump să fie unul dintre acestea. Dacă eşti într-o societate democratică, convingi electoratul că ai dreptate şi încerci să pui la putere oameni care văd adevărul”. La începutul anului, naturalistul a îndemnat politicienii şi liderii din domeniul economic prezenţi la World Economic Forum de la Davos, Elveţia, să protejeze lumea naturală. După ce a vorbit în cadrul evenimentului, naturalistul a declarat că sunt posibile ”schimbări majore” şi că ”depinde de noi să facem asta să se întâmple”. Iar pentru revista BBC Science Focus a declarat că ar fi o naivitate să credem că oamenii puternici se vor schimba peste noapte. Attenborough a mai spus că i-ar plăcea să scoată în evidenţă doar minunăţiile vieţii sălbatice, dar realizatorii de filme despre natură ”au responsabilitatea să sublinieze că, dacă nu ne schimbăm modul de a acţiona, acestea nu vor exista la nesfârşit”.
Naturalistul britanic a menţionat Marea Barieră de Corali din Australia drept una dintre minunile lumii naturale pe care îşi doreşte cel mai mult să o poată vedea şi strănepoţii săi.