Violeta Stoica

Starea de tensiune care a apărut în Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după controlul inopinat, de la miez de noapte, al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pare să crească de la o zi la alta. Ieri, după o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, mai mulți medici ai spitalului, împreună cu managerul Marius Niculescu, au susținut o conferință de presă în care și-au exprimat punctele de vedere referitor la problemele din ultimele zile.
Medicii au prezentat presei chiar și un memoriu adresat Consiliului Județean Prahova, în care arată situația dificilă în care se găsește cel mai mare spital din județul Prahova, din cauza supraaglomerării.

Chirurgul Daniel Mihalache a precizat că există secții în cadrul spitalului care sunt supraaglomerate, din cauza faptului că la această unitate medicală ajung și mulți pacienți din județele limitrofe, iar numărul de cazuri este extrem de mare. De exemplu, anul trecut, în Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns aproape 100.000 de pacienți, iar de-a lungul anului au fost externați peste 42.000 de pacienți, iar de internare de zi au beneficiat alți 30.000 de bolnavi.
Pe de altă parte, însă, demisiile de onoare solicitate conducerii spitalului de către președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, se lasă așteptate, sigurul care a anunțat că a demisionat din funcție fiind șeful Secției Cardiologie, Marian Albu.
“Unde există supraaglomerare, apar și nemulțumiri ale pacienților și ale aparținătorilor”, s-a afirmat ieri de către medicii din Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Managerul unității medicale, Marius Niculescu, dar și medicii prezenți au recunoscut că au fost făcute investiții majore în cadrul spitalului, de către Consiliul Județean Prahova, autoritatea județeană contribuind cu fonduri și pentru dotarea cu echipamente medicale. Managerul a mai admis și că mai trebuie lucrat și la atitudinea personalului, dar și că nu va accepta eventualele demisii din funcție ale șefilor de secții, fără să fie foarte clar în ceea ce privește demisia de onoare a reprezentanților conducerii spitalului.
Și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a transmis, ieri: “Mă lupt din răsputeri cu schimbarea din temelii a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. Am făcut, până în prezent, tot ceea ce a fost posibil din punctul de vedere al autorității județene pentru a moderniza acest spital. Sunt în derulare lucrări, cu fonduri de la Consiliul Județean Prahova. Și tot Consiliul Județean Prahova a obținut finanțare pentru modernizarea, pentru creșterea capacității și pentru dotarea cu aparatură de ultimă generație a Unității de Primiri Urgențe. Există, însă, unele probleme care întâmpină o rezistență destul de mare în privința schimbării unui sistem, pentru că – dincolo de investițiile în infrastructură și în aparatură – trebuie să asistăm și la o schimbare a atitudinii personalului. Până nu se va înțelege faptul că trebuie să plece oamenii care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu conform fișei postului, persoanele care nu fac cinste acestui colectiv și care atrag ca un magnet petele negre asupra acestui spital, lucrurile nu se vor îndrepta așa cum se cuvine. Este regretabil că, în ciuda faptului că medici de renume, care trăiesc pentru acest spital și care au reușit performanțe de excepție, fără a le trâmbița în afara spitalului, mai există cadre medicale, mai există infirmiere sau îngrijitoare care nu fac deloc cinste colectivului acestei unități medicale. Este dificil, într-adevăr, având în vedere adresabilitatea tot mai crescută a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde ajung mulți pacienți și din județele limitrofe, să nu existe și nemulțumiri din partea pacienților sau a familiilor acestora. Însă, când sesizările se repetă la infinit privind atitudinea personalului medical sau a celui auxiliar, trebuie luate măsuri. Iar aceste măsuri înseamnă și plecarea unor oameni!”.
Conform Consiliului Județean Prahova, planul pentru remedierea deficiențelor cuprinde măsuri de urgență privind operațiunile de curățenie și de utilizare a dezinfectanților; stabilirea necesarului real de personal pentru fiecare secție, cu redistribuire pe secțiile deficitare; îmbunătățirea comunicării prin desemnarea unei persoane responsabilă pe fiecare tură cu informarea aparținătorilor la fiecare 60 de minute privind starea pacienților din Unitatea de Primiri Urgențe; măsuri pentru amenajarea spațiilor la nivelul secțiilor Terapie Intensivă/Anestezie Terapie Intensivă pentru asigurarea intimității pacienților; respectarea programului de informare a aparținătorilor de către medic; întocmirea unui registru de reclamații și sugestii la nivelul fiecărei secții.