• DGASPC Prahova pregătește un proiect pentru prevenirea separării minorilor de părinţi

Violeta Stoica

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova (DGASPC) pregătește un proiect pentru obținerea finanțării europene în scopul reducerii riscului de abandonare a minorilor de către propriile lor familii.
DGASPC, instituție care, printre altele, are în administrare și unitățile rezidențiale unde se află sute de copii fie abandonați, fie extrași din familii din cauza condițiilor grele de trai, are în plan obținerea a peste 1,3 milioane de euro pentru a găsi o variantă financiară de a sprijini familiile cu probleme.
Deocamdată, totul este un proiect, despre care s-a discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Prahova, însă – în urma semnării contractului de finanțare europeană – într-o perioadă de trei ani, reprezentanții DGASPC vor identifica la nivel județean noi cazuri în care există riscul separării copiilor de familiile lor, din cauza problemelor financiare pe care acestea le au.
În prezent, în centrele rezidențiale din Prahova se află 650 de copii, dintre care 455 – în sistemul public și alți 195 – în sistemul privat. Cifrele menționate sunt valabile pentru finalul lunii februarie, când alți 565 de copii se aflau în plasament familial și alți 373 – la asistenți maternali profesioniști.

Proiectul „Prevenirea separării copilului de familia naturală”, care a fost prezentat săptămâna trecută consilierilor județeni, va fi implementat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, iar Consiliul Județean Prahova va asigura resursele financiare necesare cofinanțării, respectiv contribuția proprie, cheltuielile neeligibile și cheltuielile conexe ce pot apărea în perioada de implementare a proiectului.
Valoarea maximă a sumei care ar putea fi primită de către DGASPC Prahova prin acest proiect este de 1,3 milioane de euro, cu o cofinanțare de 2% din partea beneficiarului.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, proiectul vizează, printre altele, identificarea, la nivelul județului Prahova, într-o perioadă de 3 ani, a noi cazuri de copii expuși riscului de separare de familii din considerente economico-sociale și soluționarea punctuală a acestora, prin alocarea unor sume care să reducă varianta de preluare a copiilor din familia naturală.

• Asistenţii maternali profesioniști, o variantă la sistemul rezidenţial

Conform datelor făcute publice de către DGASPC Prahova, dintre cei 455 de copii aflați la finalul lunii februarie în sistemul public de protecție, cei mai mulți erau găzduiți de centrul de plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sf. Maria Vălenii de Munte (86 de copii), în timp ce la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap al Complexului de Servicii Comunitare Sf. Andrei din Ploiești erau 55 de copii.
În afara acestor centre de plasament și a celorlalte unități destinate protejării copiilor proveniți din familii cu probleme sau abandonați de părinți și de rude, în Prahova există în prezent puțin peste 200 de asistenți maternali profesioniști, care au în grijă 373 de copii. Ploieștiul și comuna Măneciu dețin recordul la numărul de asistenți maternali profesioniști, în aceste două localități fiind câte 25 de persoane care îndeplinesc această profesie.

• Restructurarea sistemului de protecţie a copilului – problemă continuă

Potrivit hotărârii adoptate de către consilierii județeni, care vizează susținerea acestui proiect ce va fi derulat de către DGASPC Prahova, una dintre reformele majore asumate de sistemul de asistență socială de după 1989 a fost din domeniul protecției copilului și a constat, inițial, în restructurarea instituțiilor și ulterior în închiderea acestora. Accentul a fost pus pe închiderea instituțiilor mari, cu peste 100 de copii, a leagănelor (pentru copii cu vârsta mai mică de 3 ani) şi a căminelor-spital pentru copiii cu handicap. Soluțiile identificate şi dezvoltate pentru închiderea instituțiilor de tip vechi au fost reintegrarea copilului în familia naturală, protecția copiilor prin alternative de tip familial (rude, alte familii/persoane, asistentul maternal profesionist), protecția copilului în case de tip familial sau apartamente. Numărul redus de copii din case și apartamente, posibilitatea personalului de a se ocupa mai bine de fiecare copil în parte, plasarea acestor case, de regulă, în mijlocul comunității, reprezintă o încercare de a oferi copiilor un mediu familial de viaţă şi de a-i integra în societate.
Pentru continuarea acestor variante de sprijinire a copiilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a identificat posibilitatea accesării fondurilor europene prin pregătirea proiectului „Prevenirea separării copilului de familia naturală”, care vizează dezvoltarea de servicii de prevenire a separării copilului de familie și care ar putea primi finanțare europeană prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Prin acest program sunt sprijinite acţiunile privind prevenirea separării copilului de familie, iar pe de altă parte, dezinstituţionalizarea copiilor/tinerilor aflaţi în îngrijire în centrele de plasament, care nu pot oferi acestora un mediu de îngrijire cât mai apropiat de cel familial.