Nicoleta Dumitrescu

Printre multele avantaje pe care le au politicienii în ziua de astăzi, dar şi foarte multe persoane cu funcţii importante în instituţii publice, în a-şi face cunoscută activitatea şi nu numai, se numără şi reţelele de socializare. Practic, apariţia pe facebook a devenit un soi de a doua natură, de vreme ce foarte mulţi sunt aceia care, inclusiv atunci când fac ochi dimineaţa, trebuie să le împărtăşească această veste, cu un mesaj alăturat unei ceşti cu cafea, şi prietenilor vituali.

E drept că, având în vedere faptul că nu sunt puţini aceia care îşi rup destul din timpul liber pentru a vedea ultimele noutăţi postate în mediul online, era firesc ca atenţia să fie îndreptată în mod special către acest mijloc de comunicare.
Aşa se face că, în perioada premergătoare campaniilor electorale, dar mai ales în timpul acestora, mediul online se transformă într-o sursă constantă de circulaţie a informaţiilor. O sursă de mobilizare, de transmitere a mesajelor, în mod special a mesajelor în care totul este bine, este frumos, în care se vorbeşte despre creşteri pe toate planurile, inclusiv salariale, niciodată în minus. În fapt, este vorba despre imagini total paralele, în contextul în care politicienii transmit în mediul online imaginea pe care vor să o prezinte faţă de realitate, dreasă din condei, cu totul alta în comparaţie cu realitatea! Dovadă că nici…opoziţia nu doarme şi aruncă omediat, în online, propria versiune însoţită de atacul de rigoare!
Că este aşa şi nu altfel stau dovadă chiar afişele de mari dimensiuni, postate pe la toate intersecţiile din marile oraşe sau pe drumurile naţionale, de prin care zâmbesc, tâmp, candidaţii la alegerile europarlamentare, alături de liderii lor, figurile acestora fiind atât de retuşate încât personajele par cu mult mai tinere în comparaţie cu realitatea.
Iar aceasta este încă o dovadă a faptului că, atunci când vine vorba despre promovarea unei persoane, politicienii pun mai mult accent pe imagine decât pe alte atribute. Or, competenţa, experienţa, corectitudinea – lucruri care cu adevărat contează – nu se văd într-o fotografie retuşată! Dacă un candidat apare într-o fotografie fie cu mâinile încrucişate fie cu haina pe umăr, afişând un zâmbet larg, în opinia unora, respectivul este băiat bun, care are potenţial!
Poate şi din această perspectivă liderii partidelor au gândit, inclusiv pentru campania electorală care va începe pe 27 aprilie, că mediul online trebuie exploatat la maximum pentru o cât mai bună vizibilitate.
Iar asta se vede, având în vedere că, deja, comunicarea, mai ales din partea instituţiilor publice, s-a mutat pe facebook. Aşa se face că mediul online s-a transformat într-o adevărată competiţie în ceea ce priveşte postarea de mesaje a ceea ce s-a făcut sau urmează să se facă, evident pentru binele comunităţii. Mai mult, pentru a fi bifat lungul şir de manifestări, la care a devenit o obişnuinţă să nu mai fie anunţată nici presa, se consideră că este suficientă postarea a două, trei, nouă fotografii şi alăturarea câtorva rânduri, din care nu lipsesc termenii “minunat” sau “o nouă zi încununată de succes” .
Dacă se dau la o parte aceste fotografii, însă, ce rămâne? Imagini paralele cu realitatea, în care, din păcate, cei care zâmbesc şăgalnic spun că totul este frumos, este bine, este nemaipomenit! Aşa o fi?