Oamenii de ştiinţă au descoperit, printr-un nou studiu, că fetele nu sunt singurele care ajung la pubertate mai devreme dacă sunt obeze. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu băieţii, dacă sunt obezi, intr[ la pubertate la o vârstă mai mică decât media, potrivit www.sciencedaily.com, preluat de Medlive.ro.
Cercetătorii de la Universitatea Chile au inclus în studiu 527 de băieţi, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 7 ani, care aveau atât obezitate corporală totală, cât şi obezitate centrală sau exces de grăsime viscerală. Toţi au avut un risc ridicat de a intra la pubertate înainte de nouă ani.
”Pe măsură ce obezitatea a crescut, în etapa copilăriei, la nivel mondial, fetele au început să atingă perioada pubertăţii mai devreme. Cu toate acestea, în cazul băieţilor, dovezile au fost controversate”, spune Maria Veronica Mericq.
Anumite studii anterioare, din Statele Unite ale Americii, sugerează că obezitatea întârzie pubertatea, pe când altele susţin că doar băieţii supraponderali, nu obezi, ajung mai repede la pubertate. Totuşi, studiile din Europa susţin rezultatele actuale.
Pubertatea precoce poate declanşa anumite probleme, cum ar fi creşterea nivelului de stres şi a problemelor emoţionale şi sociale.
Pubertatea a fost considerată precoce pe baza utilizării unei măsurători standard, în cazul băieţilor, şi anume creşterea testiculelor, care variază între 0,19 centimetri cubi şi 3 centimetri cubi, înainte de vârstă de nouă ani. Pentru determinarea obezităţii centrale, băieţilor li s-a măsurat talia. Pentru obezitatea totală, s-au stabilit înălţimea şi greutatea, iar apoi s-a calculat scorul standard al deviaţiei indicelui de masă.
Specialiştii au descoperit că procentul obezităţii totale a crescut pe măsură ce băieţii au înaintat în vârstă, astfel că 22% dintre cei cu vârsta între şase şi şapte ani aveau obezitate totală. La 11,4 ani, adică vârsta medie de debut a pubertăţii, deja 28,6% erau obezi. De asemenea, şi obezitatea centrală a crescut în acest interval de timp, de la 11,8% la 17,4%.
Pubertatea precoce a apărut la 45 de băieţi, adică 9% din numărul total. Obezitatea totală şi cea centrală, apărută între patru şi şapte ani, a crescut riscul pubertăţii timpurii, comparativ cu o greutate sănătoasă. De exemplu, în grupul băieţilor de cinci-şase ani, cei cu obezitate totală au avut un risc cu 2,7 mai mare de a începe pubertatea devreme, înainte de nouă ani, iar cei cu obezitate centrală au avut un risc cu 6,4 mai mare.
Obezitatea centrală se referă mai mult la masa de grăsime.
”La începutul pubertăţii, ar putea creşte riscul unor probleme de comportament, iar băieţii ar putea avea un risc mai ridicat de cancer testicular la maturitate. Rezultatele noastre sugerează că trebuie să se depună mai mult efort pentru reducerea obezităţii”, concluzionează Mericq.