Andrei Nicolae,
deputat PSD Prahova

În urmă cu doi ani, Parlamentul României aviza favorabil inițierea de către Președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, republicată, Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, deciziile Curții Constituționale a României în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Comisia de la Veneția.
Au trecut apoi luni la rând în care am asistat cu toții la mărețe realizări prezidențiale în vizitele de stat efectuate în cadrul comunității surferilor români din Miami, la forumul economic mondial din Tenerife sau la dezbaterile academice asupra consistenței fulgilor de nea pe pârtiile de schi. Și tot așa în pas de melc a citit rapoarte, a atacat legi, a lungit numiri de miniștri, a frânat bugete și a amânat decizii. Între vizite, Herr Klaus mai acorda pedant mandolina opoziției și înainte de cină vitupera împotriva puterii care în ciuda tuturor scenariilor apocaliptice aducea creștere economică, stabilitate și bunăstare românilor.
Cu un raport de activitate atât de stufos și productiv pentru țară ne spune că suntem infatuați toți cei care am susținut valorile familiei și ne trântește cu determinare și tărie marele anunț: e aproape hotărât să facă o consultare publică. Cheamă apoi la consultare niște băieți debusolați, îmbujorați până la lacrimi de emoția că dau declarații de la Cotroceni, doar ca să-și confirme vanitatea.
Desigur, acum nu mai au sens comparațiile cu cheltuielile legate de organizarea unui referendum cu care eram intoxicați în toamnă și despre care spuneam încă de atunci că sunt irelevante, bugetarea unei astfel de proceduri fiind separată de bugetele pentru spitale, școli sau infrastructură. În egală măsură, este evidentă ipocrizia lui Iohannis care invocă norme și instituții europene doar atunci când îi convine: acum ignoră, ca și când n-ar exista, rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (22 ianuarie 2019) prin care cere statelor membre să nu facă referendum odată cu alegerile pentru a permite cetățenilor să aibă o alegere corectă, nedistorsionată.
Invectivele, insultele și acuzațiile mincinoase au devenit caracteristice candidatului Iohannis, care a încetat să mai fie președintele românilor și acționează acum doar ca un agent electoral pentru opoziție.
Partidul Social Democrat nu s-a opus niciodată organizării unui referendum, președintelui dându-i-se dreptul de a-l organiza încă de acum doi ani. Este strict problema președintelui Klaus Iohannis faptul că au trecut doi ani până a putut lua o decizie! Nimeni nu este împotriva unui referendum privind justiția, dar suntem categoric împotriva unui președinte care politizează justiția. Un președinte care a desconsiderat toate recomandările și solicitările magistraților de a nu amesteca mizele sale electorale cu problematica justiției. Dacă doi ani i-au trebuit pentru o decizie simplă, cât timp îi va lua pentru a ne prezenta întrebarea care face obiectul consultării publice?