DSVSA Prahova instituie din nou filtre la intrările în judeţ, pentru a preveni apariţia pestei porcine africane
Violeta Stoica
Prahova este înconjurată de județe în care au fost sau încă mai există focare de pestă porcină africană – Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Buzău – și, pentru că în această perioadă prahovenii care locuiesc în mediul rural vor începe să cumpere purcei pentru a-i crește în scopul sacrificării pentru masa de Crăciun, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și alte instituții de control vor institui noi filtre în trafic pe drumurile de legătură cu județe în care au existat sau există focare de PPA.
Directorul executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, pentru ziarul Prahova, că începând de săptămâna viitoare, la intrările în Prahova din Buzău, Ialomița, Ilfov și Dâmbovița vor fi făcute controale în traficul rutier, pentru a împiedica introducerea în județul nostru a purceilor proveniți din zonele afectate de pesta porcină africană.
Persoanele care vor să cumpere purcei pentru a-i crește în gospodăriile proprii trebuie să știe că, dacă vor să introducă în județul Prahova purcei, este obligatorie deținerea documentelor de transport din care să reiasă proveniența animalelor vii, a avizului interjudețean emis de DSVSA, precum și a dovezii că purceii sunt în evidențele medicilor veterinari, prin existența crotaliilor. Dacă aceste documente nu există, purceii vor fi sacrificați.
Tocmai pentru a preveni atât introducerea animalelor din județe cu risc la PPA,
DSVSA Prahova va purta discuții cu fermele din județ astfel încât acestea să vândă la prețuri convenabile purcei, cu toate documentele obligatorii, către populație.
Zilele acestea, potrivit directorului executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, vor avea loc întâlniri cu reprezentanții singurei ferme de reproducție din județ, dar și cu cei ai fermelor de creștere a porcilor, pentru a se stabili în ce măsură și cu ce prețuri vor fi vânduți purceluși către populație. Prețul pe kilogram în viu scade cu cât purcelul este mai mare, ajungând și la 7-8 lei/kg la un porc de peste 80 de kilograme, iar pentru purceii mai mici, prețul ar fi de 9-10 lei/kg.
Șeful DSVSA va anunța zilele acestea condițiile în care populația va putea achiziționa purcei de la ferme, pentru a nu se mai ajunge la situația riscantă de a cumpăra animalele din zone afectate de pestă porcină africană.
• 16.700 de purcei “străini” au ajuns anul trecut în Prahova
În județul Prahova au intrat anul trecut, conform situațiilor furnizate de către DSVSA, 16.703 purcei din spațiul economic comunitar, fiind achiziționați pentru a fi crescuți în fermele de suine existente pe raza județului nostru.
De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, deși apar costuri suplimentare cu transportul animalelor vii, prețul achiziției purceilor din state precum Olanda sau Germania este mai mic decât în cazul suinelor provenite de pe piața internă.
• Sute de porci din judeţ au fost testaţi în 2018 pentru pesta porcină africană
Porcii care s-au îmbolnăvit, anul trecut, în județul Prahova și care prezentau simptome asemănătoare pestei porcine africane au fost verificați prin efectuarea de teste PCR, în laboratorul DSVSA Prahova. Testări similare au fost efectuate și pentru mistreții de pe fondurile de vânătoare din județul Prahova. În niciunul dintre cazuri, testele nu au ieșit pozitive la PPA. Conform DSVSA Prahova, au fost recoltate și analizate 252 de probe la porcii domestici bolnavi sau morți pentru a fi testate PCR pentru pesta porcină africană și alte 30 de teste, profilactic, la porcii din ferme.
Și porcii mistreți au fost testați, în 41 de cazuri, analizele fiind făcute la probe de la porci sălbatici care prezentau semne clinice de boală sau la cadavre de porci mistreți. Nicio probă nu a evidențiat existența pestei porcine africane.