Nicoleta Dumitrescu

Ca o recunoaştere a faptului că românii nu prea sunt băgaţi în seamă când sunt luate decizii importante pentru ţară, implicit şi pentru ei, din când în când, aleşii se gândesc să-şi mai spele din păcate, organizând câte o consultare publică, în termeni oficiali referendum.

Aşa se face că, marţi, aflat la o reuniune, preşedintele ţării a anunţat, printre altele, că este “aproape hotărât” să organizeze un referendum. Data a şi fost găsită – 26 mai, odată cu desășurarea votului pentru alegerile europarlamentare. Sub semnul incertitudinii este însă întrebarea pentru acest referendum, deşi şeful statului a lăsat să se înţeleagă faptul că poporul român ar trebui să spună clar dacă tolerează corupţia.
Declarându-se, prin urmare, aproape hotărât ca românii care vor merge la vot, pe 26 mai, să bifeze şi referendumul, Klaus Iohannis a readus în discuţie una dintre cele mai sensibile teme – cea a corupţiei. Problema este însă alta: se va pune punct acestui flagel odată cu organizarea referendumului, mai exact după aflarea rezultatului acestuia? Nici pe departe!
Având în vedere ce a ajuns să facă politica în ţara asta, nu puţini români ar spune că, şi de data aceasta, acest referendum nu ar avea nicio noimă, atât timp cât, de sus în jos, în toate domeniile şi pe toate palierele, nu este niciun semnal că s-ar putea sau că s-ar vrea să se schimba ceva. În aceste condiţii, mai bine acest anunţat referendum ar trebui să conţină o întrebare la care dacă poporul român să răspundă dacă mai tolerează, de fapt, politica. Pentru că, în ultimii ani, în România, politica a devenit, de departe, cel mai important domeniu, dar, dincolo de toate, şi cel mai profitabil! Practic, politica a ajuns să facă şi să desfacă totul, devenind un fel de CTC a tot ceea ce mişcă şi nu mişcă în ţara asta!
Mulţi spun că, în ceea ce priveşte corupţia, ca acum nu a fost niciodată! Aşa o fi! Iar nu puţini dintre cei care trăiesc din muncă cinstită, adică strict dintr-o amărâtă de leafă, de regulă la privat, îşi pun întrebarea cum alţii, care nu sunt nici extraordinar de inteligenţi şi care nu au nici ani buni de experienţă într-o anumită activitate, dau pe dinafară de bogaţi ce sunt! Însă, cine este de vină că s-a ajuns aici? Corupţia nu s-a inventat nici anul acesta, nici acum un an, şi nici acum patru ani! De 30 de ani încoace, un pic câte un pic, democraţia, fluturată de toţi cei care au găsit portiţe, mai ales legislative, a ajuns să nască…inclusiv monştri ! Iar rezultatele sunt cele care sunt. Prin urmare, e de văzut în ce măsură aproape hotărâtul referendum de pe 26 mai va putea să schimbe ceva în domeniul corupţiei din România. Nu de alta, dar nu s-a mişcat nimic în ceea ce priveşte rezultatele unui altul referendum, când românii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu reducerea numărului de senatori şi deputaţi. Or, referendumul pentru trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari a fost organizat în anul 2009. Şi, deşi a fost validat, nici până astăzi, în anul 2019, rezultatul său nu a fost pus în aplicare. De ce? Pentru că niciun politician, ajuns acolo unde a ajuns, nu vrea să renunţe la privilegii, privilegii pe care consideră că are tot dreptul să le primească!