Anul trecut au fost acceptate 38 de cereri de despăgubire
Nicoleta Dumitrescu
Deşi în cazul unora dintre prahoveni simţul proprietăţii s-a dezvoltat foarte mult, în condiţiile în care, la Ploieşti, de pildă, doar o singură persoană deţine în proprietate 79 de clădiri, iar alţi peste 11.000 de ploieşteni deţin încă o clădire în afara celei de domiciliu, când vine vorba despre încheierea unei poliţe de asigurare, s-a dovedit că nu puţini dau un pas înapoi. Confirmarea a venit de la PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, care ne-a transmis că, la finalul anului trecut, erau în vigoare, la nivelul judeţului Prahova, doar puțin peste 72.000 de poliţe de asigurare, în condiţiile în care fondul locativ la nivel de judeţ este de peste 320.000 de locuinţe! Mai grav este însă faptul că numărul de poliţe de asigurare a locuinţelor existent la sfârşitul anului trecut este mai mic, cu câteva sute, decât cel încheiat în anul 2017. Asta în condiţiile în care, din cauza unor fenomene meteo periculoase sau a alunecărilor de teren, nu este an în care să nu fie înregistrate pagube, iar unele case chiar să nu mai poată fi locuite, din cauza avariilor suferite. Chiar şi aşa, paradoxul este însă că, deşi doar 22,13% dintre locuinţe au asigurare, judeţul Prahova ocupă, la acest capitol, locul cinci pe plan naţional, pe primele locuri fiind Bucureşti (39,14%), Ilfov (37,25%), Braşov (33,54%), Timiş (28,75), Sibiu (23,64%), nici acestea cu procente prea încurajatoare. Asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri, respectiv cutremur de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale, anul trecut fiind acceptate, la nivelul judeţului, 38 de cereri pentru despăgubire.
Potrivit PAID, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la 31 decembrie 2018, erau în vigoare, la nivelul judeţului Prahova, 72.443 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei. Extrem de puţine, în condiţiile în care, la sfârşitul anului 2017, erau înregistrate 72.976 de astfel de documente, iar fondul locativ la nivel de judeţ este de peste 320.000 de locuinţe. În ceea ce priveşte contractele de asigurări încheiate în anul 2018, pe primul loc, cu 31.270 de poliţe, se situa municipiul Ploieşti, urmat de Câmpina, cu 4.692 de astfel de documente. Analizând însă lista cu localităţile din mediul urban, chiar şi în oraşele – staţiune, unde se ştie că foarte mulţi bucureşteni şi nu numai şi-au construit case de vacanţă, paradoxal, numărul poliţelor încheiate nu depăşeşte cifra de 3000, dovadă fiind Breaza – 2.277 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, Sinaia – 2.255 de poliţe, Buşteni – 2.081, în timp ce la Azuga au fost încheiate doar 793 de astfel de documente. În mediul rural, conform informaţiilor primite de la PAID, cele mai multe poliţe au fost încheiate, anul trecut, în comuna Măneciu – 1.083 de documente, urmată de Blejoi – 869 şi Păuleşti – 851, la polul opus fiind comunele Sălciile şi Lapoş, cu 44 de poliţe, respectiv 26 de asigurări obligatorii ale locuinţelor. Deşi în Prahova doar 22,13% dintre locuinţe au asigurare obligatorie, conform datelor primite de la PAID, pe plan naţional, judeţul nostru ocupă locul cinci. Anul trecut, la nivelul judeţului Prahova au fost acceptate 38 de cereri de despăgubire, valoarea totală fiind de 382.150,27 de lei. Cele mai multe solicitări – 16 – au fost formulate de către prahovenii ale căror locuinţe au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, valoarea totală a despăgubirilor în aceste cazuri fiind de aproape 60.000 de lei.
Poliţa se încheie exclusiv pentru construcţiile cu destinaţie de locuinţă
Asigurarea obligatorie de locuință – cunoscută și ca Polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) – se încheie exclusiv pentru construcțiile cu destinație de locuință, fiind vorba despre toate tipurile de locuință – socială, de serviciu, de intervenție, de necesitate, de protocol, casă de vacanţă. În ceea ce priveşte locuințele situate în condominii, prin locuință se înțelege atât spațiile aflate în proprietate exclusivă, cât și cota-parte din coproprietatea indiviză asupra spațiilor și a elementelor de construcţii comune. De menţionat faptul că nu intră în acoperirea PAD construcțiile anexe ale locuinței- magazii, bucătării de vară, garaje etc, excepţie făcând atunci când acestea sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința, respectiv dacă acestea sunt legate de construcția cu destinația de locuinţă prin intermediul unui/unor element/elemente de construcție ce face/fac parte din structura acesteia.
Sunt două tipuri de poliță care se încheie în funcție de tipul locuinței: TIP A – polița de 20 de euro şi TIP B – polița de 10 euro. Tipul A se referă la construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Tipul B vizează construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Locuințele situate în contrucții tip bloc se încadrează în Tipul A. În cazul caselor, încadrarea poate să fie de Tip A sau de Tip B, în funcție de structura de rezistență și de materialele de construcție utilizate.