N. Dumitrescu
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, încep să fie deblocate şi o serie de programe pe care potenţialii beneficiari le aşteptau să intre în vigoare încă din primele zile ale lunii ianuarie. Este şi cazul prgramelor ce vizează acordarea biletelor de tratament, ieri, Casa Judeţeană de Pensii Prahova anunţând că i-a fost alocată prima tranşă. Este vorba despre 119 bilete, prin intermediul cărora tot atâţia beneficiari prahoveni vor putea să meargă la tratament începând cu data de 18 martie. Ca şi în anii precedenţi, cele mai solicitate staţiuni de către pensionarii care au depus deja cereri – 500 până în momentul de faţă – sunt cele cu profil reumatic şi cardiovascular. Repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face în funcţie de ordinea depunerii cererilor, adică în funcţie de primul venit – primul servit, ci în baza unui punctaj pe care fiecare solicitant îl obţine în baza unor criterii distincte – pentru pensionari, asiguraţi, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear – de 12 zile.
Conform informaţiilor pe care le-am primit, ieri, de la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova, pentru plecarea la băi a persoanelor care au depus cerere, începând din data de 18.03.2019, instituţiei menţionate i-au fost repartizate 119 de bilete de tratament, pentru următoarele staţiuni: Amara, Pucioasa, Sărata Monteoru – ale Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflate în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice. Până la această dată, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Prahova s-au înregistrat aproximativ 500 de cereri privind acordarea biletelor de tratament. Cele mai solicitate staţiuni de către prahoveni, pentru a-şi trata afecţiunile, sunt Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Băile Felix, Olăneşti, Amara, respectiv cele cu profil reumatic şi cardiovascular. Anul trecut, au fost valorificate 6.736 de bilete, dintre care 1.009 au revenit categoriilor de persoane care au dreptul în mod gratuit la aceste bilete. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
De precizat că repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face în funcţie de ordinea depunerii cererilor, respectiv în funcţie de primul venit – primul servit, ci în baza unor punctaje pe care fiecare solicitant le obţine în baza unor criterii distincte – pentru pensionari, asiguraţi, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale. Astfel, fiecare solicitant obţine un anumit punctaj, în funcţie de: cuantumul pensiei, categoria de pensie, frecvenţa cu care a mers la tratament balnear în ultimii doi ani, gradul handicapului (după caz). Practic, nu mai are nicio relevanţă, în ponderea punctajului, data la care solicitantul depune, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament. Cererile trebuie depuse cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet de tratament. Casa Naţională de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii și decontează costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
Din numărul total de bilete de tratament oferite de stat, un anumit procent se acordă în mod gratuit unor categorii de beneficiari bine stabilite, printre care se regăsesc şi cele cu handicap. Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se repartizează pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.