Nicoleta Dumitrescu
Cu siguranţă, nu este român, în mod special cel cu drept de vot, care să nu-şi aducă aminte de celebrul slogan “Să trăiţi bine!”. A fost fluturat de un celebru politician, Traian Băsescu, numai că, ajuns la Cotroceni, şi acesta s-a delimitat ulterior de propria-i zicală, pentru că s-a convins şi el de faptul că, între a spune şi a trăi, cu adevărat bine, este o foarte mare diferenţă.
E adevărat, dacă ar fi să ne luăm după ceea ce spun actualii politicieni, se lasă impresia că, în România, la tot pasul, curg numai râuri de lapte şi miere. Ce mai, un adevărat… corn al abundenţei! Numai că, aşa cum era şi firesc, când viaţa bate filmul, şi realitatea demonstrează că viaţa, cea de zi cu zi, este cu totul altfel.
Iar dovadă stau ultimele statistici, care arată că preţurile de consum, în luna februarie anul acesta, au fost mai mari cu aproape 4% faţă de aceeaşi lună din 2018, campionii scumpirilor fiind cartofii, al căror preţ s-a majorat cu 21%!
Una peste alta, era de aşteptat ca rata inflaţiei, crescută precum aluatul unei pâini puse la dospit, să se reflecte, evident, mai ales în preţul produselor. Oricum, orice familie a văzut, pe propriile-i buzunare, câţi bani trebuie să aibă fie atunci când se duce la piaţă, fie la magazinul din colţ. Iar dacă mai sunt şi vreo doi copii, fie la şcoală, fie “gâgâlici”, care au nevoie, zi-noapte, de pampers, atunci şi cheltuielile sunt… fără număr!
Oare, această situaţie le-a produs unora dintre politicieni inclusiv insomnii? Nici vorbă, având în vedere faptul că, în continuare, unii dintre ei insistă că, în comparaţie cu alte vremuri, românii ar avea alt nivel de trai, incomparabil mai bun!
Problema este că toată această imensitate de bine este mai mult pe hârtie! Iar dovadă stau cifrele şi multitudinea de proiecte care, în cele mai multe dintre cazuri, sunt tot la stadiul de schiţe. Iar dacă, în continuare, românii vor auzi că, teoretic, ar trebui să o ducă din ce în ce mai bine, există şi o explicaţie, şi încă una foarte mare. Politicienii deja sunt în campanie electorală, iar, aşa cum s-a obişnuit, o dată la un anumit interval de ani, dintr-o dată sunt deschise toate posbilităţile… de mai bine.
Concret, în prag de alegeri, brusc există oportunitatea de a creşte fie pensiile, fie alocaţiile copiilor! Iar în cazul existenţei acestei posibilităţi, în situaţia de faţă, este scoasă la înaintare, cu surle şi tobe, reuşita-reuşitelor: celebrele majorări salariale ale bugetarilor.
Are vreo importanţă, însă – că tot este an electoral!, faptul că bugetul de stat pe anul în curs este încă în corzi, fiind contestat, în fiecare zi, de la Cotroceni? La modul în care este privită situaţia de către unii dintre politicieni, nici nu ştii ce să mai crezi. Un lucru este însă cert: din foarte multe perspective, traiul bun este mai mult pe hârtie! Iar de pe aceeaşi hârtie urmează să fie trâmbiţate, în acest an electoral, în perspectiva alegerilor locale de anul viitor, un lung şir de promisiuni electorale…