Nicoleta Dumitrescu

Ieri, de 8 Martie, politicienii s-au întrecut în a transmite, electoratului feminin, mesaje care mai de care mai  pline de poezie, din care n-au lipsit cuvântul primăvară şi urarea de “La mulţi ani !”. Evident, cum este an electoral, iar doamnele şi domnişoarele se cuvenea să vadă că partidul le este aproape, mai ales în zile de sărbătoare, n-au lipsit nici “întrunirile de suflet” de la restaurante, oferirea de mici atenţii completate, firesc, de multe, foarte multe flori de primăvară. 

Poezia zilei de ieri, însă, a reuşit să o umbrească, prin mesager, şeful statului care, în veşnic război cu principala formaţiune aflată la guvernare, a ţinut să mai arunce un pic de gaz pe focul în care a trântit, de curând, şi proiectul bugetului de stat pe 2019.
Concret, chiar de 8 Martie, unul dintre consilierii lui Klaus Iohannis a transmis faptul că există pericolul ca banii destinaţi pensiilor să fie insuficienţi, calculele – făcute evident la Cotroceni – indicând faptul că sumele pentru aceste plăţi au fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.
Cu siguranţă, având în vedere faptul că a anunţat că îşi mai doreşte un al doilea mandat, preşedintele a aruncat această “petardă” mai mult decât cu intenţie, ştiind cât de sensibil este acest subiect pentru categoria de vârstă care vizează acest venit.
Oricum, chiar dacă luna lui Mărţişor a adus mult mai repede primăvara, atmosfera plină de soare şi flori fiind valabilă inclusiv ieri, realitatea din România arată, dacă mai era nevoie, că, deşi ţara arde, când mocnit, când cu flăcările cât casa, politicienii nu uită, în primul rând, să se pieptene!
Iar cele mai bune dovezi în acest sens sunt declaraţiile unora dintre personajele care nu e zi să nu apară la televizor, spunând cât de bine îi merge ţării, deşi sunt destui, din popor, care îi pot contrazice.
Evident, pentru că tot a venit primăvara mult mai devreme, şi laudele transmise sunt precum floricelele apărute timpuriu prin grădini şi spaţii verzi, motivul fiind că 2019 şi anul viitor sunt ani electorali, iar votanţii trebuie să audă, de pe acum, varianta …înflorită a ceea ce s-ar fi făcut prin ţărişoara asta!
Îi încălzeşte însă pe români supradimensionarea realităţii, mai ales când unii ba zic că au fonduri suficiente pentru toţi şi pentru toate – inclusiv pentru autostrăzile desenate pe hârtie – iar alţii că, din contră, s-a ajuns la fundul sacului? Nici vorbă! Ba, mai mult, pot spune că aceste texte sunt…de mult fumate, în contextul în care pensiile şi salariile au devenit un soi de momeală atârnată pe sub ferestrele românilor înainte de a fi chemaţi la vot. Oricum, este cert faptul că de acum încolo nici vorbă că se va aşterne liniştea, în contextul în care sunt destui aceia cărora le plac furtunile şi dintr-un pahar cu apă!