N.Dumitrescu

  Dorinţa municipalităţii de îmbunătăţire a condiţiilor de transport în comun a înregistrat un nou eşec. Ieri, primarul Adrian Dobre a confirmat faptul că Ploieştiul nu se mai află pe lista municipiilor pe ale căror străzi vor circula şi autobuze electrice, achiziţionate prin intermediul Ministerului Mediului. Potrivit unui studiu de oportunitate aprobat toamna trecută de către consilierii locali, era luată în calcul transformarea liniei 5 de transport public, unde majoritatea autobuzelor sunt vechi, într-o adevărată linie „verde”, respectiv cu autobuze ecologice cu tracțiune electrică. Edilul însă susţine că în spatele acestui eşec ar sta forţe oculte, evident de natură politică, din sfera coaliţiei aflate la guvernare,  în opinia acestuia adevăratul vinovat fiind chiar ministrul Mediului. În condiţiile în care tariful la transportul în comun a fost majorat, iar  ploieştenii sunt nevoiţi, în continuare, să circule zilnic cu tot soiul de hârburi, unele dintre acestea rămânând chiar în drum, din cauza vechimii, acest eşec este încă unul dintre acelea de pe urma cărora au de pătimit de fapt cetăţenii.

Ieri, în cadrul unor declaraţii de presă, primarul Adrian Dobre a susţinut că în spatele deciziei ca la Ploieşti să nu mai ajungă cele 11 autobuze electrice sunt trei motive mari şi late. Primul ar fi de natură politică, acesta acuzând-o pe ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, de faptul că ar sta, de fapt, la baza acestei nereuşite. Mai exact, Adrian Dobre pretinde că, în culisele puterii, s-ar fi negociat, între liderul PSD şi Graţiela Gavrilescu, ca 3-aaaceasta din urmă să candideze, din nou, la alegerile locale de anul viitor, la Primăria Ploieşti. Şi de aici ar rezulta beţele în roate ce i se pun acestuia într-o serie de proiecte cu sprijin guvernamental. Pe de altă parte, primarul mai susţine că alte două cauze ale nereuşitei aducerii autobuzelor “verzi” la Ploieşti ar fi “birocraţia de ultim nivel” de la minister, și concepţia în sine a programului, care au făcut ca, aşa cum se zvonea, eligibile să fie doar dosarele anumitor administraţii locale. Pe de altă parte, edilul a mai declarat că motivul invocat de către Ministerul Mediului, respectiv acela că n-ar fi fost publicată pe site-ul Primăriei Ploieşti o hotărâre a Consiliului Local cu privire la planul de calitate a aerului, nu este plauzibil.
“ Ni s-a imputat că planul pentru calitatea aerului nu a fost pus pe site-ul primăriei. Dacă ministrul Mediului iubea orașul Ploieşti și observa că pe site-ul primăriei nu este publicată documentaţia respectivă, putea să ne transmită acest lucru și această problemă se rezolva. Planul de calitate al aerului, aşa cum a fost conceput pentru Ploieşti, este un document bun şi pot demonstra acest lucru cu documente. Nu este nicio diferenţă între documentaţia depusă de Primăria Ploieşti şi Primăria Braşov”, a mai adăugat Adrian Dobre.