Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic (35%, cu 6pp mai mult decât anul trecut, media europeană fiind de 32%) şi sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22%, +5 pp față de media europeană, la fel ca anul trecut), se arată în Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90, potrivit Hotnews. Acestea sunt urmate de condițiile de trai (19%, UE28: 8%), pensiile (17%, UE28: 16%), de situația financiară a gospodăriei (15%, UE28: 13%) și situația economică a țării (12%, UE28: 8%). Aceste probleme personale se reflectă și în datele înregistrate pentru problemele cu care românii consideră că se confruntă țara lor, principalele probleme fiind: creșterea prețurilor (32%, UE28: 21%) și situația economică (27%, UE28: 15%).
La nivelul Uniunii Europene, cetățenii din statele membre au menționat ca principale probleme la nivel local șomajul (23%), creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic și imigrația (21%). La nivelul cetățeanului de rând, se înregistrează aceleași probleme principale ca în rândul românilor chiar dacă într-o pondere mai mică. De exemplu, doar 5% dintre românii chestionați ar clasa migrația în primele 2 cele mai importante probleme la nivel național (-16pp față de media europeană). Din perspectiva cetățenilor ei, problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt: imigrația (25% pondere în cazul românilor față de 40% în cazul UE) și terorismul (24% dintre români vs o medie europeană de 20%). În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situaţia economiei naţionale era percepută ca fiind mai degrabă bună şi foarte bună de un sfert dintre români (26%), procentul celor optimişti fiind sub media Uniunii Europene (41%). Deși la început de 2018 se înregistrează o creștere a acestui procent (cu 5 pp comparativ cu 2017 când se înregistraseră 22%), până la finalul anului 2018, această percepție se mai diminuează și se oprește la 25%. Cu alte cuvinte, românii sunt la fel de pesimiști ca în 2016, șapte din zece români ajungând să fie de părere că situația economică a țării în prezent este mai degrabă proastă și foarte proastă. Primele țări clasate din punct de vedere al pesimismului declarat față de situația economică prezentă la nivel local sunt: Grecia (94%), Croația (83%), Spania (80%) și Italia (79%). Acest pesimism este întărit și susținut de declarațiile referitoare la aşteptările cetățenilor Uniunii pentru următoarele 12 luni cu privire la situația economică națională, o treime dintre români (33%) declarând că situația economică a României va fi mai proastă, înaintea lor plasându-se englezii (43%), grecii (36%), francezii și suedezii (34%).
Cu toate acestea, când vine vorba de situația economică generală a Uniunii Europene, mai bine de jumătate dintre cetățenii români (56%) declară că aceasta este mai degrabă bună și foarte bună, cu 7 puncte procentuale peste media europeană.