N. Dumitrescu
În momentul de faţă, continuarea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică, respectiv apă caldă şi căldură, reprezintă la Ploieşti un adevărat cartof fierbinte pentru municipalitate, în contextul în care la mijloc sunt, ca beneficiari, peste 120.00 de ploieşteni, zeci de instituţii publice şi sute de agenţi economici.
La o zi după ce Veolia Energie Prahova a anunţat, printr-un comunicat de presă, că pe 1 mai a.c. expiră contractul de concesiune, iar după această dată, în calitate de operator, nu mai are dreptul să furnizeze acest serviciu, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din punctul de vedere al municipalităţii, negocierile cu compania nu sunt sistate, ci continuă. Mai mult, subliniind că “Primăria nu va bloca negocierile cu Veolia, urmând să fie purtate discuţii astfel încât de la data de 1 mai 2019 serviciul de termie să continue”, edilul a făcut precizarea că se va merge înainte şi cu constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (în cadrul unui demers care va fi realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova), prin intermediul căreia se speră că vor putea fi accesate şi fonduri europene, necesare pentru realizarea de investiţii în sistemul de termoficare al municipiului.
Primarul Adrian Dobre a confirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi Primăria Ploieşti a primit luni, de la Veolia Energie Prahova, un document prin care li se solicita, printre altele, autorităţilor, constituirea unei comisii care să se ocupe de acţiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică. Pe de altă parte, deşi compania a anunţat oficial, la începutul acestei săptămâni, printr-un comunicat de presă, că nu a ajuns la nicio înţelegere cu municipalitatea în vederea continuării contractului, edilul a ţinut să precizeze: “ Noi (n.n. – Primăria Ploieşti) continuăm negocierile. E pregătită o adresă pentru o nouă întâlnire cu cei de la Veolia. Toate aceste întâlniri sunt făcute pentru a asigura continuitatea serviciului de termie în Ploieşti. Nu vom bloca negocierile. Vor fi discuţii astfel încât de la 1 mai 2019 să poată continua furnizarea acestui serviciu public”. Acesta a făcut precizarea că negocierile cu compania vizează în mod special continuarea furnizării serviciului menţionat, cu toate că Veolia a venit şi cu propunerea de majorare a tarifului gigacaloriei, la 340 de lei fără TVA, pe care municipalitatea a considerat-o, din start, inacceptabilă. Pe de altă parte, edilul a ţinut să mai facă şi menţiunea că, indiferent de soluţia care va trebui să fie găsită la această problemă, aceasta va trebui identificată în comun şi cu administraţia judeţeană. În acest context, primarul Adrian Dobre a reamintit faptul că, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Ploieşti a demarat procesul ce vizează constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), demers ce include şi constituirea unei societăţi comerciale care să preia sistemul integrat de termoficare al Ploieştiului. “Ţin să menţionez faptul că această constituire a ADI nu înseamnă obligatoriu şi înfiinţarea unei societăţi comerciale care să preia sistemul de termoficare. Ce este important este faptul că, odată constituită ADI, avem posibilitatea şi de accesare de fonduri europene, necesare, de altfel, realizării de investiţii în sistemul de termoficare”, a mai declarat primarul. În acest context, Adrian Dobre a mai declarat că, fiind vorba depre un demers comun, atât legislativul ploieştean, cât şi cel judeţean urmează să aprobe, fiecare în parte, un proiect de hotărâre ce vizează constuirea asociaţiei amintite.
Dincolo de aceste declaraţii, un lucru este însă cert. Cum nu mai e mult timp până la 1 mai, când expiră, în mod oficial, după 15 ani, contractul de concesiune dintre Veolia Energie Prahova, Municipiul Ploiești și Județul Prahova, subiectul continuării furnizării serviciului de alimentare cu energie termică s-a transformat într-un cartof fierbinte, care pare că este pasat de la o mână la alta. Asta în condiţiile în care de acest serviciu public beneficiază peste 120.00 de ploieşteni, în calitate de consumatori casnici, aproximativ 60 de instituții publice (școli, spitale, grădinițe etc.), precum și aproape 700 de agenți economici.
Iar declaraţiile edilului ploieştean au venit la o zi după ce, într-un comunicat de presă, Veolia Energie Prahova a anunţat, în mod oficial, că va demara acțiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințat pe o perioadă de 15 ani (01.05.2004 – 01.05.2019) în baza contractului de concesiune încheiat cu Municipiul Ploiești și Județul Prahova la data de 29.04.2004.
Practic, după 15 ani în care compania a asigurat furnizarea de servicii de calitate pentru aproximativ 60% dintre locuitorii orașului, aceasta a anunţat că va preda gestiunea sistemului centralizat către autoritățile locale, sub responsabilitatea cărora se află serviciul public.