Dana Gârbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a reacționat la informațiile făcute publice, în seara zilei de 28 februarie, de către procurorul șef al Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan.
Judecătoarea Dana Gârbovan a catalogat, într-o postare pe facebook, drept “șocante” datele prezentate în cadrul conferinței de presă de joi seară de către conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. “Datele prezentate de Gheorghe Stan, procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în seara zilei de 28.02.2019, sunt absolut șocante: 1.422 dosare în curs de soluționare vizând judecători sau procurori, primite de secție de la alte parchete; 70% dintre aceste dosare au fost deschise din oficiu; durata dosarelor este mai mare de 2 ani; majoritatea dosarelor deschise din oficiu sunt în legătură directă cu soluțiile pronunțate!
Datele acestea demonstrează practica parchetelor, inclusiv a DNA, de a deschide „din oficiu” dosare față de judecători pentru soluțiile pronunțate și a le ține deschise cu anii, cu scop vădit de a pune presiune pe judecători”, a comentat Dana Gârbovan. „Un lucru este cert: toate aceste acțiuni sistematice de vădită presiune asupra justiției au ieșit la iveală tocmai în urma înființării acestei secții, pe care unii o contestă pretinzând că încalcă independența justiției”, a mai precizat președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.