Bogdan Chitic

Echipa naţională masculină de baschet „3 la 3” a României participă, începând de astăzi şi până duminică, la a doua ediţie a Campionatului European, găzduită la Bucureşti, în incinta centrului comercial „AFI Palace Cotroceni”.
La întrecerea continentală inaugurală, din urmă cu doi ani, care s-a desfăşurat tot în capitala ţării noastre, tricolorii au cucerit medaliile de aur, după 19-16, în finală, cu reprezentativă similară a Sloveniei, astfel încât, la ediţia din acest an, pleacă, din start, cu prima şansă la câştigarea trofeului.
Din lotul de patru jucători al naţionalei României face parte şi Angel Santana (39 ani), campion cu CSU Asesoft Ploieşti, în 2012, dar şi cu CSM Ploieşti, anul acesta, în competiţia Ligii I. Româno-spaniolul este deţinătorul mai multor distincţii individuale atât în baschetul „mare”, cât şi în cel jucat la un singur panou, între care şi premiul pentru „cel mai bun aruncător de libere din lume”, în 2014, la Mondialul din Rusia. El va face echipă cu Bogdan Popescu – fost internaţional al României, Cătălin Vlaicu şi Cătălin Bordei, în încercarea de a aduce naţionalei tricolore al doilea titlu continental din palmares.
Echipa României a fost repartizată în aşa-numita „grupă a morţii”, alături de puternicele selecţionate ale Rusiei şi Slovaciei, ambele jocuri ale tricolorilor urmând să se dispute în a doua zi a competiţiei, adică mâine, după următorul program:
Ora 19:35: România – Slovacia
Ora 21:20: România – Rusia.
Pe tabloul feminin, naţionala României, compusă din Gabriela Mărginean, Anca Sipoş, Sonia Ursu şi Andra Haas – de altfel, jucătoare de bază şi ale primei reprezentative, îşi va măsura, astăzi, forţele cu reprezentativele Belgiei (ora 18:35) şi Ungariei (21:20).
Ambele competiţii, atât la masculin, cât şi la feminin, propun fiecare câte 12 echipe împărţite în patru grupe, primele două clasate urmând să avanseze în faza sferturilor de finală. Meciurile eliminatorii şi finalele se vor desfăşura în ziua de duminică.
Campionatele Europene de baschet 3×3 se desfăşoară sub egida FIBA şi sunt organizate de către Sport Arena, ACS Sport Promotion şi Federaţia Română de Baschet.