Oamenii de ştiinţă de la ”Trinity College Dublin” şi de la Spitalul St. James au descoperit că nivelurile de vitamina D pot fi măsurate cu ajutorul părului uman. Astfel, diagnosticarea deficitului de vitamina D ar putea fi îmbunătăţită, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Deficitul de vitamina D a atins proporţii epidemice la nivel mondial, cu peste un miliard de persoane afectate. Deficienţa are legătură cu sănătatea oaselor, dar poate fi şi un factor de risc pentru depresie, boli cardiovasculare, inflamaţii, diabet şi cancer. În prezent, cea mai bună metodă de a măsura vitamina D este prin analizele de sânge. Cu toate acestea, tehnica poate fi dureroasă, necesită expertiză şi instruire, condiţii igienice şi echipament special. În plus, concentraţia de vitamina D din sânge se poate schimba în funcţie de anotimp, aceasta fiind, de obicei, mai mare vara şi mai mică iarna. Astfel, o singură analiză nu poate oferi rezultate corecte pentru tot parcursul anului.
Această cercetare este prima care demonstrează posibilitatea extragerii şi măsurării vitaminei D din părul uman. Analiza sanguină clasică captează doar un moment. În schimb, părul, care creşte aproximativ un centimetru pe lună, ar putea reflecta statusul vitaminei D pe parcursul mai multor luni.
Ce îmbunătăţiri ar putea aduce rezultatele studiului?
”Acest studiu reprezintă primul pas spre elaborarea unui nou test de măsurare a vitaminei D. Vitamina D se depune
constant în păr, pe măsură ce creşte. Prin urmare, testul ar putea oferi indicii privind nivelul vitaminei pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, dacă firul de păr este suficient de lung, ar putea fi aflată concentraţia de vitamina D din ultimii ani”, explică Lina Zgaga, autorul principal al studiului.
Specialiştii trebuie să ia în considerare şi alţi factori ce ar putea afecta rezultatele, cum ar fi utilizarea anumitor produse pentru păr, cum ar fi vopseaua.
Este un lucru cunoscut faptul că părul şi dinţii sunt cele mai rezistente substanţe biologice, care rămân şi după deces. Cu ajutorul mostrelor istorice din siturile arheologice ar putea fi evaluat chiar şi nivelul de vitamina D al populaţiilor istorice: vikingii, celţii, romanii, sau egiptenii.
Alţi factori care trebuie să fie luaţi în considerare sunt culoarea părului şi grosimea firului.
”Prezența vitaminei D în păr poate fi interpretată drept o înregistrare personală a nivelului acesteia. Acum se poate elabora o strategie mai bună şi mai stabilă de menţinere a vitaminei pentru o perioadă extinsă”, concluzionează Martin Healy, biochimist.