Petre Apostol
La finalul săptămânii trecute, pe pârtia care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, în Rusia, s-a derulat ultima etapă din cadrul sezonului 2018/2019 al Cupei Mondiale de Sanie. În cadrul rundei desfăşurate în Rusia au fost prezenţi doar doi reprezentanţi ai României, ambii fiind originari din Prahova şi, de altfel, liderii ţării noastre din ierarhia mondială.
După ce a obţinut medalia de bronz, a patra din acest sezon, în Cupa Naţiunilor (competiţie pe care a încheiat-o pe locul al patrulea în ierarhia generală), vineri, Raluca Strămăturaru a evoluat, sâmbătă, în cadrul probei de simplu feminin din Cupa Mondială. Sportiva din Buşteni a avut o primă manşă bună, încheiată pe locul 13, cu timpul de 50.758 secunde, fiind la doar patru zecimi de podiumul provizoriu. Însă, pe ultima secţiune a celei de-a doua manşe a întâmpinat probleme, trecând linia de sosire cu timpul de 52.006 secunde, care a retrogradat-o până pe locul 17 în ierarhia finală, încheind cu o întârziere de 2.390 de secunde faţă de câştigătoarea etapei, germanca Natalie Geisenberger.
Duminică, a fost rândul reprezentantului tricolor din cadrul concursului de simplu masculin să intre pe pârtia de la Soci, Valentin Creţu obţinând calificarea la proba din Cupa Mondială după ce s-a situat pe locul al şaselea în Cupa Naţiunilor. Sportivul din Sinaia a încheiat competiţia pe locul 23, după două manşe similare, în care a fost cronometrat cu timpii de 52.731 secunde, respectiv 52.862 secunde.
De menţionat, totuşi, că acesta a avut o evoluţie bună la start, în manşa secundă stabilind chiar al 12-lea timp la primul intermediar, la doar şase sutimi de cel mai bun timp înregistrat.
Cu timpul total de 1:45.593 minute, Valentin Creţu a încheiat la 1.726 secunde în urma câştigătorului, rusul Semen Pavlichenko, sportiv care s-a impus clar, la peste patru zecimi de al doilea clasat.
În clasamentul general al Cupei Mondiale, Raluca Strămăturaru s-a situat pe locul 18, cu o poziţie mai jos faţă de sezonul anterior, adunând un total de 250 de puncte. De menţionat că, de-a lungul sezonului, a mai participat o altă sportivă prahoveană, Carmen Manolescu, clasată pe locul 33 în ierarhia finală, cu 65 de puncte.
La masculin, Valentin Creţu a realizat un progres faţă de sezonul precedent, situându-se cu cinci poziţii mai sus, ocupând locul 27, cu 142 de puncte. De asemenea, pentru România, de-a lungul sezonului, a mai concurat prahoveanul de la CSO Sinaia, Andrei Turea, care a reuşit în două etape chiar să-l depăşească pe Creţu, ocupând în clasamentul final locul 35, cu 60 de puncte.
De adăugat şi faptul că în acest sezon au reprezentat România şi prahovenii Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun, de la CSO Sinaia, în proba de dublu, aceştia situându-se pe locul 19 în ierarhia finală, cu 154 de puncte.
În ceea ce priveşte lupta din fruntea ierarhiei, câştigătorii globurilor de cristal, acordate învingătorilor din clasamentul general al Cupei Mondiale, sunt Natalie Geisenberger (Germania – 1052 puncte), Semen Pavlichenko (Rusia – 788 puncte), Toni Eggert/Sascha Benecken (Germania – 1050 puncte).