Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a declarat că a depus o plângere pe numele Laurei Codruţa Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată, subliniind că se constituie parte civilă şi îi cere fostei şefe DNA, dar şi unui procuror din Direcţie, daune de două milioane de euro.
„Această plângere nu are legătură cu procesul de selecţie în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângere a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectivă, prin urmare, doamna Kovesi nu anunţase nicio intenţie legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile, la finalul procesului am fost declarată nevinovată. Plângerea mea s-a întemeiat pe trei aspecte. Declaraţia domnului Simu, dată în apel în faţa judecătorilor în care a explicat cum a fost scos de domnul (Gheorghe, n.r.) Popovici şi a fost obligat să mintă în ceea ce mă priveşte. Declaraţiile lui Mihăilescu, Şerban Pop, şi un raport în care Inspecţia Judiciară spune că în raport cu acel dosar m-am comportat corect”, a declarat fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, la Antena3.
Alina Bica consideră că arestarea ei are la bază faptul că a instrumentat un dosar la DIICOT în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi.
Totodată, întrebată dacă a fost victima unor violenţe, fosta şefă a DIICOT a spus: „Da, a fost o situaţie pe care nu o doresc nimănui şi care nu am crezut că se poate întâmpla împotriva unui funcţionar de stat înalt. Eu am formulat o completare la plângerea din 2018. Mă constitui parte civilă împotriva dumneai şi a procurorului Popovici. Vreau să zic că procurorul Popovici este cel care a fost implicat în toate dosarele. Am cerut despăgubiri de 2 milioane de euro şi am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi – mobile, imobile şi financiare”.
Instanţa supremă, definitiv, în iunie 2018, a decis achitarea Alinei Bica în dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu, în care fostul procuror-şef a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Bica a fost achitată în dosarul în care aceasta ar fi luat mită pentru cauza afaceristului Horia Simu.
Alina Bica a mai declarat că tot ceea ce i s-a întâmplat în Europa a fost ca urmare a unor declaraţii susţinute în faţa Comisiei SRI, lăsând să se înţeleagă şi că a fost victima unei agresiuni. Bica mai spune că Florian Coldea i-a spus să decline dosarul fratelui lui Kovesi de la DIICOT la DNA.
Totodată, fosta şefă a DIICOT a mai spus că dosarul în care era vizat fratele Laurei Codruţa Kovesi, Sergiu Lascu, a fost clasat, după ce a fost declinat de la DIICOT, la DNA, aspect pe care l-a citit în presă.
Alina Bica a mai spus că se teme chiar şi în Costa Rica.
De asemenea, a declarat că nu se va mai întoarce niciodată în România deoarece consideră că a suferit un abuz, iar cei care ar fi trebuit să intervină nu au făcut-o. Bica mai spune că va accepta să fie audiată dacă autorităţile din România vor dori acest lucru.
Laura Codruţa Kovesi, devansată de un procuror francez în votul Consiliului UE privind procurorul european
Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, afirmă surse citate de site-ul de ştiri New Europe, potrivit Mediafax.
Conform surselor citate, în urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franţa, a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.
Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.