F.T.

Ieri, până la ora 12, avuseseră deja loc trei intervenții ale pompierilor militari de la ISU Prahova la Lipănești, Vălenii de Munte și Năeni. Și cum ziua nu se terminase încă, nu băgăm mâna în foc că nu a mai luat foc vreo altă miriște te miri pe unde ! Deci, a spune că în Prahova avem de-a face cu ziua și arderea de vegetație este greșit. Corect este “Ziua și noapte cu pârjolul”, fiindcă nu puține au fost cazurile în care angajații de la ISU s-au luptat cu flăcările în toiul nopții. În plus, după cum aminteam în numărul de miercuri al ziarului, în intervalul 1 – 18 februarie, au fost arse aproape 300 de hectare de teren, în urma a peste 147 de incendii. Iar Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al ISU Prahova, ne-a confirmat faptul că, din păcate, județul are parte de un nedorit record în materie. Pe cale de consecință, tot ieri, prefectul Mădălina Lupea a emis un ordin prin care a aprobat măsurile pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, la nivelul judeţului Prahova, pentru anul 2019.
Astfel, într-un comunicat al Instituției Prefectului se precizează că “decizia are la bază îngrijorarea față de numărul mare de incendii de vegetație uscată produse de fermierii care pregătesc astfel terenul pentru lucrările de primăvară”. Iată și ce stipulează sus amintitul ordin, inclusiv răspunderile ce revin autorităților locale. În condiţiile emiterii de atenţionări, avertizări meteorologice de temperaturi maxime extreme, respectiv vânt puternic, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă; respectarea prevederilor de la punctul 1 este verificată de primar, prin şeful serviciului pentru situaţii de urgenţă sau de o persoană desemnată în acest sens; primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale, precum şi prevederile legale, generale şi specifice; utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu este interzisă; arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de persoane desemnate în acest sens; permisul de lucru cu focul se întocmeşte în două exemplare, primarul transmite un exemplar celui care solicită permiterea executării arderii, iar pe cel de-al doilea seviciului public voluntar pentru situaţii de urgenţă; permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi; la terminarea arderii, permisul de lucru cu foc se predă de către executant emitentului; la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale documentele şi evidenţele specifice apărării împotriva incendiilor trebuie să cuprindă şi un registru pentru evidenţa permiselor de lucru cu focul, inclusiv pentru arderea miriştilor; arderea se execută numai pe timp de zi”.
În plus, tot în sus-amintitul ordin, Prefectura mai amintește și câteva obligații care revin acelor care dau foc la resturile vegetale, cum ar fi: izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier se asigură prin executarea de fâşii arate; parcelarea miriştii se va realiza în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate; la arderea mirştilor pentru suprafeţe mai mici de 5 hectare, trebuie asigurate substanţele şi mijloacele de stingere necesare; pentru suprafeţe de ardere mai mari de 5 hectare, trebuie asigurate un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire; în jurul fiecărei grămezi se curăţă terenul de vegetaţie pe o distanţă de 5 metri; arderile se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi care să nu afecteze reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozite de furaje și 200 m faţă de liziera pădurii.
Dacă nu sunt respectate punctele ordinului amintit mai sus, cei care dau foc, de capul lor, miriștilor, vegetației uscate și răgăliilor riscă să primească amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 2.500 de lei.